ΠAOKάρα και στο σανίδι!
ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός και στο σανίδι και μάλιστα με διαφορά λίγων ημερών από το χθεσινό ντέρμπι Κυπέλλου. Η θεατρική παράσταση που φέρει την υπογραφή του Σταύρου Τσιώλη- με τίτλο«Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ:
Μια ιστορία του σταθμού Λαρίσης» κάνει πρεμιέρα σήμερα 4 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» και πραγματεύεται την ιστορία δυο κοριτσιών, που ακολουθούν μια οπαδική εκδρομή φίλων του «δικέφαλου» στην Αθήνα για το εκτός έδρας παιχνίδι πρωταθλήματος της περιόδου 1998-99 με τον Ολυμπιακό!
«Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα ποδοσφαιρικό περιβάλλον, ωστόσο δεν εστιάζουμε σε αυτό» δηλώνει στο «Goal» ο σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Καπελώνης, για να προσθέσει σχετικά με την υπόθεση του έργου: «Το σενάριο δεν αναφέρεται 100% σε πραγματικά γεγονότα, όμως σίγουρα περιλαμβάνει βιωματικά στοιχεία και ερεθίσματα από το περιβάλλον του συγγραφέα, του Σταύρου Τσιώλη, ο οποίος τυγχάνει να είναι φίλαθλος της ΑΕΚ». Σχετικά με την υπόθεση του έργου ο κ. Καπελώνης μας εξηγεί:
«Δυο νεαρά κορίτσια με κασκόλ και σημαίες του ΠΑΟΚ κατεβαίνουν στην Αθήνα για ένα εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, όμως κάτι τα αναγκάζει να μείνουν στον σταθμό Λαρίσης την ώρα που η υπόλοιπη παρέα συνεχίζει τη διαδρομή της, συνοδεία αστυνομίας για το γήπεδο. Τελικά αποδεικνύεται ότι η μικρότερη κοπέλα είχε ζητήσει με μια επιστολή ραντεβού με διάσημο Ελληνα ποπ τραγουδιστή και έτσι συνδύασαν αυτήν την εκδρομή προκειμένου να υλοποιήσουν την επιθυμία τους. Υπάρχει και μια τρίτη γυναίκα που εμφανίζεται στην πορεία. Υπάρχει το δραματικό αλλά και υπαρξιακό στοιχείο στην ιστορία που ξετυλίγεται με έναν όμορφο τρόπο. Ο κάθε χαρακτήρας έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, το δικό του παρελθόν, βάζουμε και τον θεατή στη διαδικασία να ανακαλύψει σιγά σιγά αυτούς τους χαρακτήρες ώστε να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Είναι ένα τρυφερό έργο».
Η εκδρομή , ο Βαλλιάνος, οι διαμαρτυρίες
Μπορεί η ιστορία του Σταύρου Τσιώλη να μην είναι 100% αληθινή, ωστόσο είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα. Τη σεζόν 1998-99 περίπου 2.500 οπαδοί του ΠΑΟΚ αποφασίζουν να σταθούν στο πλευρό της αγαπημένης τους ομάδας στο ντέρμπι του β' γύρου με τον Ολυμπιακό. Οι "ερυθρόλευκοι" προηγούνται γρήγορα στο σκορ από το 3ο λεπτό με «δράστη» τον Τζόρτζεβιτς και τον ΠΑΟΚ να διαμαρτύρεται για οφσάιντ. Ενα λεπτό αργότερα ο Ζήσης Βρύζας ισοφαρίζει σε 1-1.
Στο 68' ο Πουρσανίδης βγάζει μια μακρινή σέντρα στον Νινιάδη, ο Μιχόπουλος βγαίνει για να μαζέψει την μπάλα, ο παίκτης του Ολυμπιακού πέφτει στη μικρή περιοχή και ο διαιτητής Βαλλιάνος, αν και δεν είχε οπτική επαφή (ήταν πολλά μέτρα μακριά από τη φάση), υποδεικνύει ένα ανύπαρκτο, όπως αποδείχθηκε και από το βίντεο, πέναλτι. Για αρκετά χρόνια ο εν λόγω ρέφερι του συνδέσμου Αιτωλοακαρνανίας αποτελούσε persona non grata για τους φίλους του «δικέφαλου». Η διαδρομή των φίλων του ΠΑΟΚ σε εκείνο το παιχνίδι, από το σταθμό στο γήπεδο, έγινε παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, δεν αποφεύχθηκαν ωστόσο ο πετροπόλεμος, οι επιθέσεις με τούβλα από οπαδούς του Ολυμπιακού, οι φθορές καταστημάτων από οπαδούς του ΠΑΟΚ στο σταθμό και τον ηλεκτρικό, ενώ είχαν γίνει και αρκετές συλλήψεις.
Ο κ. Καπελώνης συμπληρώνει σχετικά με την υπόθεση του έργου: «Οση ώρα τα κορίτσια βρίσκονται στο σταθμό υπάρχουν ανοικτές τηλεοράσεις και ραδιόφωνα από όπου ακούγεται η μετάδοση του αγώνα και αργότερα οχλαγωγία, φωνές, αντιδράσεις, διαμαρτυρίες για το αποτέλεσμα και την αδικία που υπέστη ο ΠΑΟΚ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο ρόλος του Αργύρη Μπακιρτζή, του Θεσσαλονικιού συμπατριώτη σας και ΠΑΟΚτσή, τραγουδιστή των ''Χειμερινών Κολυμβητών''. Θα ήθελα όμως ιδιαίτερα να σταθώ στα υπέροχα κοστούμια της παράστασης. Εξαιρετικά είναι και τα σκηνικά. Το έργο διαδραματίζεται σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό, ωστόσο θα δείτε ότι τα σκηνικά του Νίκου Αλεξίου είναι πιο εικαστικά».
Σχετικά με το ρόλο του ποδοσφαίρου και του θεάτρου στις μέρες μας ο κ. Καπελώνης είπε: «Αποτελούν για τον κόσμο διέξοδο απ' όλα αυτά που μας βασανίζουν. Ιδιαίτερα για τον χώρο που υπηρετώ πιστεύω πως η κρίση οδηγεί τον κόσμο στην τέχνη και συχνά αποδεικνύεται πως ο κόσμος έχει ανάγκη από καλό θέατρο». Η παράσταση είναι προγραμματισμένη να ανέβει και στη Θεσσαλονίκη.
INFO
Η ταυτότητα της παράστασης
«Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ,
μια ιστορία του σταθμού Λαρίσης»
του Σταύρου Τσιώλη
Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου 14-Πλάκα)
Εναρξη παραστάσεων: 4 Φεβρουαρίου
Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης
Σκηνικά: Νίκος Αλεξίου
Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου
Μουσική: Αργύρης Μπακιρτζής
Φωτισμοί: Κωστής Καπελώνης
Παίζουν:
Μυρτώ Αλικάκη, Ειρήνη Στρατηγοπούλου, Λουκία Πιστιόλα
Αργύρης Μπακιρτζής, Πάρις Θωμόπουλος.
Στην περιγραφή του αγώνα ακούγεται η φωνή του Νίκου Χανιωτάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου