« Η Ηγεσία, δεν είναι θέση, είναι ρόλος! Γι’αυτό και δεν προσδιορίζει εξουσία, αλλά επικοινωνία και κατεύθυνση.»
Τα 3 χαρακτηριστικά του ΗΓΕΤΗ
Συνήθως όταν χαρακτηρίζουμε κάποιον ως ΗΓΕΤΗ, το κάνουμε γιατί θαυμάζουμε πάρα πολύ το γεγονός πως «τα καταφέρνει» εκεί που ενδεχομένως οι άλλοι έχουν αποτύχει ή πως «επιτυγχάνει» να τον ακολουθούν πολλοί άνθρωποι. Η πίστη στον ΗΓΕΤΗ, είναι και αυτό ένα από τα χαρακτηριστικά που αναζητούν όλοι οι άνθρωποι, γιατί η πίστη αυτή τους απαλλάσσει πολλές φορές από την ευθύνη, να λειτουργήσουν μόνοι τους και να κάνουν αυτό που χρειάζεται η κατάσταση.
Λέμε για έναν λαό που έχει προβλήματα στην διοίκηση και καλή λειτουργία των διαδικασιών του, πως χρειάζεται έναν ΗΓΕΤΗ να τον πάρει από το χέρι και να τον οδηγήσει σε καλύτερες μέρες και συνθήκες ζωής. Ακριβώς, δηλαδή όπως παίρνουμε από το χέρι ένα παιδάκι για να το οδηγήσουμε σε ασφαλές μέρος ή να το προστατεύσουμε από τους κινδύνους.
Η αλήθεια είναι πως ακριβώς επειδή ο άνθρωπος μεγαλώνει με υπερβολική προστασία από τους γονείς τους, την αναζητά και όταν γίνει ενήλικος, ακριβώς γιατί κατά βάθος λειτουργεί με τον χαρακτήρα ενός παιδιού 5 ετών. Γι’αυτό και είναι πρόθυμος να ακολουθήσει κάποιον που του φαίνεται πως θα τον οδηγήσει σωστά και προς μια κατεύθυνση συγκεκριμένη. Αυτή ακριβώς την ανάγκη εκμεταλλεύονται κάποιοι «ηγέτες» και «ποδ-ηγετούν» τους ανθρώπους και τους κάνουν όργανα τους.
Το πρώτο χαρακτηριστικό που έχει ένας ΗΓΕΤΗΣ είναι η πίστη του προς τους ανθρώπους και τις δυνατότητες που έχουν για να γίνουν καλύτεροι. Αν δεν έχει πίστη στους ανθρώπους, τότε δεν μπορεί να πάρει την πρώτη θέση στην πορεία προς τους στόχους. Δεν μπορεί να είναι εκείνος πρώτος που θα αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και μαζί με τους άλλους θα τις ξεπεράσουν με επιτυχία.
Δεν θα γίνει ποτέ κανείς ΗΓΕΤΗΣ αν δεν έχει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, ακόμη και αν εκείνοι καταφέρονται εναντίον του.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό του ΗΓΕΤΗ είναι πως έχει όραμα, δηλαδή βλέπει προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση και κινείται προς αυτήν. Δεν ασχολείται με τους τρόπους, τα τεχνάσματα και τις πρακτικές εκείνες που θα εξασφαλίσουνε την επιτυχία των στόχων. Ο ΗΓΕΤΗΣ, κοιτάζει μπροστά αλλά βλέπει μακριά. Είναι στραμμένος προς το όραμα που έχει, προς το όνειρο που τον καθοδηγεί, προς τον απώτερο και μακρινό στόχο των ανθρώπων που ηγείται. Δεν καταπιάνεται με την λεπτομέρεια και δεν στεναχωριέται με τα δυσάρεστα γεγονότα. Τα αναλύει σωστά και τα μετατρέπει σε ευκαιρίες για εξέλιξη και ενδυνάμωση.
Το τρίτο χαρακτηριστικό του ΗΓΕΤΗ είναι η ενθάρρυνση που προσφέρει στον κόσμο του. Είναι η αισιοδοξία που του μεταδίδει με την στάση αλλά και τις σκέψεις του. Είναι τα θετικά στοιχεία που ξεχωρίζει και επενδύει σε αυτά, κάθε φορά που τυχαίνει ένα δυσάρεστο γεγονός. Είναι η υποστήριξη που παρέχει στους ανθρώπους που ηγείται, να σηκώνονται κάθε φορά που πέφτουν κάτω και πιστεύουν πως είναι ξοφλημένοι, πως ήλθε το τέλος του κόσμου.
Η ηγεσία δεν είναι για όλους τους ανθρώπους. Ο χαρακτήρας ενός εκάστου από εμάς, καθορίζει αν προοριζόμαστε για ηγέτες ή όχι. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν μπορούσε να καταλάβει την διαφορά του να χτυπάς αυτή ή την άλλη χορδή στην λύρα, γιατί το μυαλό του ήταν στην επέκταση της Ελλάδας και την κατάκτηση άλλων λαών. Ο Μ. Γκάντι έφτιαχνε μόνος του τα ρούχα που φορούσε, γιατί στο μυαλό του είχε την ανεξαρτησία και την ελευθερία από τους κατακτητές.
Η διαφορά ανάμεσα στον ΗΓΕΤΗ και τον MANAGER.
• Ο ηγέτης δεν ασχολείται με λεπτομέρειες, ο manager ασχολείται.
• Ο ηγέτης επικοινωνεί, ο manager «μιλάει».
• Ο ηγέτης εμπνέει, ο manager «διοικεί».
• Ο ηγέτης βάζει τις κατευθυντήριες γραμμές, ο manager βάζει τους στόχους, τους τρόπους, τα χρονοδιαγράμματα.
• Ο ηγέτης ακούει, o manager δίνει οδηγίες.
• Ο ηγέτης συγχωρεί, ο manager εκδικείται.
• O ηγέτης «δρα», ο manager μιλάει.
• Ο ηγέτης είναι ήρεμος, ο manager είναι θυμωμένος.
• Ο ηγέτης κατανοεί, ο manager δίνει δίκιο.
• Ο ηγέτης δεν φοβάται, ο manager φοβάται.
Τι κάνει ο ΗΓΕΤΗΣ πρακτικά, κάθε μέρα.
Αρχικά, νοιώθει μια βαθιά ικανοποίηση που είναι στην ζωή και μπορεί να είναι χρήσιμος στους άλλους ανθρώπους. Γι’αυτό και φροντίζει να είναι καλά, για να μην τους λείψει.
Κάθε μέρα ο ΗΓΕΤΗΣ, έχει το όραμα στο μυαλό του και στην καρδιά του και καθοδηγείται από αυτό. Όλες του οι πράξεις, βρίσκονται προς την ίδια κατεύθυνση και έχει έναν εσωτερικό μηχανισμό που του λέει τι να κάνει και τι να μην κάνει, κάθε φορά.
Επικοινωνεί με τους ανθρώπους και τους εμπνέει να κατευθύνουν τις προσπάθειες τους προς την κατεύθυνση του οράματος που έχει και που οι άνθρωποι έχουν υιοθετήσει. Δεν τους δίνει συγκεκριμένες οδηγίες, δεν μιλάει πολύ, αλλά με τις πράξεις του τους εκπαιδεύει για το τι χρειάζεται να κάνουν κάθε φορά.
Ενθαρρύνει τους ανθρώπους και τους βοηθάει να πιστέψουν περισσότερο στον εαυτό τους και στις δυνατότητες που έχουν. Τους τονίζει τα θετικά τους και τους υπενθυμίζει πως όποιο λάθος και να κάνουν εκείνος το καταλαβαίνει και δεν τους κατηγορεί γι’αυτό.
Ο ΗΓΕΤΗΣ είναι υπεύθυνος με τους «ανθρώπους» και όχι «καλός». Δεν τους λυπάται, ούτε τους φοβάται. Τους μιλάει για τις δυσκολίες, αλλά ταυτόχρονα τις χαρακτηρίζει ως ευκαιρίες για βελτίωση και όχι ως την αιτία των ενδεχόμενων αποτυχιών. Δεν στεναχωριέται όταν οι άνθρωποι χρειάζεται να παλέψουν για το ξεπέρασμα τους, αλλά παλεύει και εκείνος μαζί τους, για να τους δείξει πως στην ζωή «δεν υπάρχει κατάσταση που να μην βελτιώνεται».
Ο ΗΓΕΤΗΣ αξιοποιεί κάθε ημέρα με την δράση του και δεν χάνει τον χρόνο του σε άχρηστες δραστηριότητες, που έχουν σχέση με την εικόνα του και την ματαιοδοξία του. Το ενδιαφέρον του είναι επικεντρωμένο στους ανθρώπους και όχι στον εαυτό του, στο όραμα και όχι στις άχρηστες καθημερινές σκέψεις.
Μελέτησε και παρατήρησε τον εαυτό σου
Ο ΗΓΕΤΗΣ, παρακολουθεί την συμπεριφορά του, την μελετάει και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Δεν παρασύρεται από τις συνθήκες, από τα γεγονότα που συμβαίνουν ή από ανθρώπους που θέλουν αν τον εκμεταλλευτούν. Γι’αυτό και δεν αντιδρά στις κολακείες και σε ψεύτικους θαυμασμούς.
Μελέτησε και παρατήρησε τον εαυτό σου. Δεν χρειάζεται να είσαι ηγέτης σε όλο τον κόσμο για να το κάνεις. Μπορείς να είσαι ΗΓΕΤΗΣ, στην οικογένεια σου, στην παρέα σου, στην πόλη σου.
Αν κάθε πόλη είχε και έναν ηγέτη, τότε ο κόσμος μας θα ήταν διαφορετικός.
Εσύ μπορείς να συμβάλλεις για να γίνει διαφορετικός, καλύτερος για όλους!
πηγή:άγνωστος