Μέσα στο γράμμα «G» διακρίνουμε μια πορεία ανθρώπων που συμβολίζει την πορεία του ποντιακού ελληνισμού στο χώρο και το χρόνο, και στο τέλος ένα μπουκέτο με αμάραντο.
Παρουσιάστηκε προχθές ο λογότυπος που θα χρησιμοποιηθεί σε όλες τις μελλοντικές καμπάνιες της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ενόψει των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων που συμπληρώνονται το 2019. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το συντονιστή της Επιτροπής Γενοκτονίας της ΠΟΕ Αλέξανδρο Εφραιμίδη, η διοργάνωση αυτή σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης για την εκατονταετία της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Όσον αφορά τον επετειακό λογότυπο, εμπνευστής του είναι ο Αλέξανδρος Μυριούνης, ενώ τη γραφιστική του επιμέλεια είχε αναλάβει ο γραφίστας Δημήτρης Διαμαντόγιαννης και μια ομάδα δημιουργίας αποτελούμενη από νέους ανθρώπους. «Ο λογότυπος που επιλέχθηκε ως μια γενική εικόνα είναι το γράμμα "G" από το οποίο ξεκινάει η λέξη Genocide. Αν παρατηρήσεις όμως με λεπτομέρεια, ο λογότυπος αυτός σου λέει συνοπτικά την ιστορία των Ποντίων» αναφέρει στο pontos-news.gr ο Αλέξανδρος Εφραιμίδης.
Για το λόγο που ξεχώρισε αυτός ο λογότυπος έναντι των άλλων 12 που κατατέθηκαν στην ΠΟΕ, ο συντονιστής της Επιτροπής Γενοκτονίας της ΠΟΕ μάς λέει: «Ο συγκεκριμένος λογότυπος θα μας βοηθήσει να απευθυνθούμε και στο εξωτερικό, και μπορεί πιο εύκολα να αγκαλιαστεί από όλο τον κόσμο».
«Μέσα στον λογότυπο διακρίνονται όλοι οι μεγάλοι σταθμοί του ποντιακού ελληνισμού» τονίζει ο Αλ. Εφραιμίδης. «Σε μεγαλύτερη ανάλυση της φωτογραφίας μπορούμε να δούμε ένα λυράρη που συμβολίζει τη μουσική παράδοση των Ποντίων, την Παναγία Σουμελά και μια γυναίκα να κρατά έναν σταυρό, συμβολίζοντας τη βαθιά θρησκευτικότητα του λαού αυτού. Επίσης βλέπουμε το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας που παραπέμπει στην μόρφωση και τον πολιτισμό των Ποντίων, ενώ διακρίνουμε τον μονοκέφαλο αετό –σύμβολο της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας και των Ποντίων από την αρχαιότητα–, φιγούρες παιδιών και γυναικών (τα τραγικότερα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων), και στο τέλος το αγαπημένο λουλούδι των Ποντίων, τον αμάραντο, που αφήνει το μήνυμα ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί και συνεχίζουμε να διαδίδουμε τον πολιτισμό μας», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τον εμπνευστή Αλέξανδρο Μυριούνη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη χθεσινή εκδήλωση, όμως έστειλε την ομιλία του μέσω βίντεο, τονίζοντας ότι ο λογότυπος αυτός είναι αρκετά σύγχρονος. Συνδέει το χθες με το σήμερα και αντιπροσωπεύει όλους τους λαούς που υπέστησαν Γενοκτονία.
Το λογότυπο παρουσίασε στο κοινό ο εκπρόσωπος της ομάδας δημιουργίας Κωνσταντίνος Καρακασίδης.