Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2007

κοινωνικές χωματερές


ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ

Αυτές είναι οι κοινωνικές χωματερές, την τραγική πραγματικότητα των οποίων, το σύστημα θυμάται μόνο όταν αυτές πρόκειται να φιλοξενήσουν εκλεκτά –"επώνυμα" μέλη του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη καταδίκη πρυτάνεων και λοιπών, στο μεγάλο σκάνδαλο του Παντείου Πανεπιστημίου. Για τους "ανώνυμους", πέρα βρέχει. Μπορούν να αυτοκτονήσουν, να δολοφονηθούν, να πεθάνουν, να εξευτελιστούν, να τρελαθούν, με την άνεση τους. Αυτές είναι οι κοινωνικές χωματερές στις οποίες, η έντιμη κοινωνία μας, ζητάει να πεταχτούν παιδιά, ακόμα και για ένα μπουκάλι, για μια στρακαστρούκα, για ένα καπνογόνο. Τα καλύτερα, έρχονται. Και είμαστε όλοι συνένοχοι.

Νεκρός μέσα σε κελί του τμήματος Μεταγωγών Θεσσαλονίκης βρέθηκε στις 5:35 τα ξημερώματα 26χρονος κρατούμενος των δικαστικών φυλακών Κομοτηνής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ο νεαρός άνδρας υπέστη κρίση επιληψίας και ο θάνατος του διαπιστώθηκε από το προσωπικό του ΕΚΑΒ.
Για το περιστατικό ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προανάκρισης, καθώς δύο ώρες πριν το τραγικό συμβάν ο 26χρονος παρουσίασε παρόμοιο πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, το προσωπικό του ασθενοφόρου που τον εξέτασε έκρινε ότι η κατάσταση του δεν εμπνέει ανησυχία και δεν ήταν απαραίτητη η διακομιδή του σε νοσοκομείο.
Ο 26χρονος είχε μεταχθεί στην υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης από την Κομοτηνή, προκειμένου να παρουσιαστεί στο Α' Tριμελές Eφετείο και να δικαστεί για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

πηγή: in.gr

Ήταν μόλις 15 χρόνων, πιάστηκε με... 15-20 γραμμάρια χασίς, διαπιστώθηκε ότι πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα, αλλά οι «αρμόδιοι» τον έστειλαν στη φυλακή, όπου βρέθηκε από συγκρατούμενούς του απαγχονισμένος, προς δόξαν του σωφρονιστικού μας συστήματος.
Η τραγική διαδρομή του ξεκίνησε από την Πολωνία, απ' όπου ο έφηβος Ματιέα Ντομίν έφυγε πριν από δύο χρόνια με τους γονείς του, αναζητώντας στην Ελλάδα ένα καλύτερο αύριο.
Στην Αθήνα έμπλεξε, αβοήθητος, και συνελήφθη από την Αστυνομία... «για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών», οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη και με εντολή εισαγγελέα κλείστηκε ως υπόδικος στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα.
Από εκεί, όταν από τα στοιχεία διαπιστώθηκε ότι είχε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα χωρίς καμία συμπαράσταση -δεν δεχόταν συχνά επισκεπτήριο- τον παρέπεμψαν στις 27 Φεβρουαρίου στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού για «θεραπεία και παρακολούθηση» που φαίνεται ότι απέδωσαν, αφού προχθές το μεσημέρι κρεμάστηκε με το σεντόνι του που είχε περάσει στο σιδερένιο προστατευτικό πλέγμα του ηλεκτρικού λαμπτήρα.
πηγή: enet.gr

Όπως καταγγέλλουν κρατούμενοι, ξεπερνούν τους 100 οι νεκροί φυλακισμένοι τον τελευταίο χρόνο. Μόνο στις φυλακές Κορυδαλλού σαπίζουν σήμερα αβοήθητοι περίπου 30 καρκινοπαθείς κρατούμενοι. Παρ' ότι έχουν μικρό υπόλοιπο ποινής, τα δικαστικά συμβούλια αρνούνται να τους αποφυλακίσουν. Συχνές είναι οι καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες σε ειδικά κελιά των ψυχιατρείων των φυλακών.
Η ζωή ενός ακόμη κρατουμένου, του Π. Γεωργιάδη, κινδυνεύει σοβαρά ύστερα από πολύμηνη απεργία πείνας. Διεκδικεί αξιοπρεπή συμπεριφορά, επιτάχυνση των δικών του και χορήγηση άδειας. Αντιμετωπίζει την εκδικητική άρνηση των Αρχών. Ίσως γιατί κατήγγειλε με παρρησία το προηγούμενο μεγάλο έγκλημα, όταν τέσσερις κρατούμενοι κάηκαν αβοήθητοι στο κελί τους.

πηγή: enet.gr

Άλλη μια τραγωδία στις φυλακές του Κορυδαλλού, όπου έχουν σημειωθεί πολλοί θάνατοι από χρήση ναρκωτικών ουσιών, αυτοκτονίες, αλλά και δολοφονίες (!) κρατουμένων από συγκρατουμένους τους. Πιο χαρακτηριστικές είναι οι εξής περιπτώσεις: Στις 28 Ιανουαρίου 2002 δολοφονείται μέσα στο κελί του ο Θ. Γρηγοράκος όταν συγκρατούμενός του έριξε υδροκυάνιο στο φαγητό του. Τον Φεβρουάριο του 2002 δολοφονείται μέσα στο κελί του ο Αλβανός Κωνσταντίν Πάπα.Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2003 βρέθηκαν νεκρές τρεις κρατούμενες από χρήση «κοκτέιλ» ναρκωτικών ουσιών. Λίγες ημέρες αργότερα από θαύμα σώθηκαν άλλες κρατούμενες που μεταφέρθηκαν σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο. Τον Ιανουάριο του 2003 ισοβίτης βρέθηκε νεκρός, μέσα στο κελί 41, στο ψυχιατρείο. Ο ιατροδικαστής εντόπισε μεγάλη ποσότητα τοξικών ουσιών. Τον Φεβρουάριο του 2003 τέσσερις κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση. Σώθηκαν την τελευταία στιγμή. Τον Απρίλιο του 2005 βρέθηκαν νεκροί δύο ακόμη κρατούμενοι, μέσα στο κελί τους, από χρήση ναρκωτικών ουσιών. Τον Μάρτιο του 2006 κάηκαν ζωντανοί τρεις κρατούμενοι μέσα στο κελί τους, στην Δ΄ Πτέρυγα, ενώ ένας τέταρτος διακομίστηκε στο νοσοκομείο με βαριά εγκαύματα. Οι φυλακές παραμένουν μια αιχμηρή υπόμνηση ότι ο πολιτισμός μας δοκιμάζεται και πίσω από τα κάγκελα.

πηγή: kathimerini.gr

ΕΝ ΦΥΛΑΚΗ ΗΜΗΝ ΚΑΙ ΗΛΘΕΤΕ ΠΡΟΣ ΜΕ

1 σχόλιο:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Δεν υπαρχουν σχολια...
Να χαιρομαστε τις κυβερνησεις μας και τους διορισμενους υπαλληλους τους...