Δευτέρα, Ιουλίου 09, 2007

αυτή είναι η ελλάδα του 2007


Στις 04.07 γέμισαν τα κανάλια πανηγυριστές του προ τριών ετών "άθλου" της Πορτογαλίας. Όμως, την ίδια μέρα, 39 συνάνθρωποι μας βρήκαν φριχτό θάνατο στα συντρίμμια της Ρικομέξ πριν από 8 χρόνια –στο σεισμό του 1999. Η κωμωδία έλαβε και το πρέπον, θριαμβευτικό τέλος. Μετά από 8 χρόνια, η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι δεν υπάρχει κανείς ένοχος. 39 νεκροί, 8 χρόνια δικαστικών ερευνών και αγώνων, κανείς ένοχος. Ίσως, λένε, κάποιος πολιτικός μηχανικός –ο οποίος προς μεγάλη βόλεψη όλων, έχει ήδη εγκαταλείψει τα εγκόσμια.
Αυτή είναι η Ελλάδα του 2007. Η κατοχή εντός αγωνιστικού χώρου –αθώας στρακαστρούκας που κυκλοφορεί νόμιμα στο εμπόριο και με την άδεια της αστυνομίας, συνεπάγεται άμεση φυλάκιση. Και αποθεώνεται από τα μέσα μαζικής εξημέρωσης, τους "λειτουργούς" τους και το πεινασμένοι για αίμα, τηλεκατευθυνόμενο, τηλεοπτικό κοινό.
Η ανθρωποκτονία από αμέλεια 39 ανθρώπων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης με αναστολή. Και στο φινάλε, σβήνει κι αυτή. Μέσα σε ψεύτικα λόγια συμπάθειας και φαρισαϊκά χτυπήματα συμπαράστασης στην πλάτη των συγγενών των 39 αδικοχαμένων.
39 νεκροί, 8 χρόνια δικαστικών ερευνών και αγώνων, κανείς ένοχος. Αυτός είναι ο πραγματικός "άθλος" της σύχρονης ελληνικής κοινωνίας. Ένας "άθλος" που επαναλαμβάνεται καθημερινά.
Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των 39 και τις πονεμένες οικογένειες τους. Εμείς, που συντηρούμε αυτό το αίσχος, δεν δικαιούμαστε κάτι καλύτερο. Είμαστε ξεφτιλισμένοι. Τόσο απλά.
Αθώοι κατά πλειοψηφία κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο οι αρχιτέκτονες Ν.Σχολίδης και Αλ.Δόβας, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, που αφορά το θάνατο 39 εργαζομένων στην κατάρρευση του εργοστασίου της Ρικομέξ.
Το δικαστήριο έκρινε ότι οι δύο αρχιτέκτονες δεν είχαν ευθύνη για τις κατασκευαστικές προσθήκες που έγιναν στο κτίριο, το οποίο, ούτως ή άλλως είχε πρόβλημα στατικότητας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου Νίκο Λεοντή, η κατάρρευση του κτιρίου ήταν μια κακή συγκυρία. «Όλοι όσοι μπορεί να είχαν ανάμιξη δεν ήταν εδώ» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λεοντής είπε ακόμα: «Νιώθω την ηθική υποχρέωση να σας πω ότι βασανιστήκαμε πολύ. Δεν είχαμε όμως κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την ενοχή των κατηγορουμένων. Πιστεύω η απόφασή μας να είναι κοντά στην πραγματικότητα.»
Ωστόσο, αμέσως μετά την εκφώνηση της απόφασης δημιουργήθηκε ένταση μέσα στην αίθουσα. Συγγενείς των θυμάτων αποδοκίμασαν έντονα την έδρα.

Σε δήλωσή του ο συνήγορος των οικογενειών των θυμάτων Ανδρέας Αναγνωστάκης, τόνισε μεταξύ άλλων τις αντιφατικές αποφάσεις της ποινικής δικαιοσύνης και των πολιτικών δικαστηρίων που έχουν επιδικάσει αποζημιώσεις.
Σε πρώτο βαθμό οι δυο κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή κατά μετατροπή της κακουργηματικής κατηγορίας με ενδεχόμενο δόλο σε ανθρωποκτονία από αμέλεια (πλημμέλημα).
πηγή: in.gr

39 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΟΧΟΣ.
ΚΑΙ ΤΑ ΗΘΙΚΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ:
η κατάρρευση του κτιρίου ήταν μια κακή συγκυρία
&
όλοι όσοι μπορεί να είχαν ανάμιξη δεν ήταν εδώ
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2007
ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: