Δευτέρα, Οκτωβρίου 01, 2007

ΟΧΙ ΑΘΩΟΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ!


Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου2007. Στην Ξάνθη, η τοπική ομάδα αγωνίζεται με τον ΠΑΟΚ.

Όπως είναι γνωστό ο πιο εκδρομικός λαός στην Ελλάδα είναι οι ΠΑΟΚτσήδες. Οι πρώτοι διδάξαντες εδώ και δεκαετίες, ακόμα και σήμερα είναι οι σταθερότεροι σε εκδρομές μεγάλης κλίμακας στα γήπεδα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Με αυτήν τη λογική δεν μπορούν να μην πάνε σε εκτός έδρας παιχνίδι, είναι μέσα στην κουλτούρα και την ιδιοσυγκρασία τους.

Όμως ας παραβλέψουμε το παραπάνω δεδομένο και ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή ότι ήταν λάθος να παραβρίσκονται στην Ξάνθη ΠΑΟΚτσήδες.

Έστω λοιπόν ότι ήταν λάθος αυτών των 500-600 ατόμων αγνοήσουν την οδηγία που είχε δώσει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με ανακοίνωση της λίγες μέρας πριν το παιχνίδι. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν παρέες, πολλές φορές με γυναίκες και παιδιά, ακόμα και ένας καλεσμένος σε γάμο και το 'σκασε, με γραβάτα και κουστούμι , έψαχναν έναν τρόπο να μπουν στο γήπεδο. Άλλος με "γνωριμίες" αναζητούσε εισιτήριο, άλλος με λαδώματα σε φύλακα κλπ. Με τίποτα τέλος πάντων δεν είχαν το προφίλ του "χούλιγκαν", του "ταραξία", αυτών που πάνε με σκοπό να τα "σπάσουν". Ο γράφων είχε εξασφαλίσει επίσημη πρόσκληση από κάποιους ντόπιους με τους οποίους είχε φιλικές σχέσεις.

Εξάλλου, δημοσιεύματα άφηναν να εννοηθεί πως έστω την τελευταία στιγμή θα επέρχονταν συμφωνία ώστε να μεταβούν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στην Ξάνθη (κλικ)

Έξω από το γήπεδο των Πηγαδιών πριν την έναρξη του παιχνιδιού υπήρξε ένταση μεταξύ αστυνομικών και οπαδών του ΠΑΟΚ. Οι τελευταίοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν το γήπεδο αν και δεν είχαν εισιτήρια και πέταξαν καπνογόνα προς το μέρος των αστυνομικών δυνάμεων κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να πάρουν φωτιές καλαμιές και καλαμπόκια.

Δεν ήταν πάνω από 20 άτομα αυτοί που ξεκίνησαν τη φασαρία. Και δυστυχώς αυτό (η ύπαρξη τέτοιων ατόμων) ήταν το δεύτερο λάθος, το διαχρονικότερο που συμβαίνει στον ΠΑΟΚ εδώ και παρά πολλά χρονιά. Αυτοί οι 10;-20; -λίγοι τέλος πάντων -που δημιουργούν προβλήματα αλλά και ξέρουν να "δραπετεύουν" καίγοντας άλλους που δεν φταίνε σε τίποτα….

Οι περισσότεροι πλησίασαν το γήπεδο όπου υπήρχε περίφραξη με συρματόπλεγμα περνώντας από μια στενή πόρτα . Αυτό διήρκεσε περίπου 20 λεπτά….



ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Η απώθηση των ΠΑΟΚτσήδων συνοδεύτηκε από βροχή δακρυγόνων, περισσότερα από 40 καπνογόνα πρέπει να έπεσαν το βραδύ του Σαββάτου. Υπερβολικός αριθμός, το πλήθος από τα 3-4 πρώτα δακρυγόνα είχε αρχίσει να οπισθοχωρεί και να διαλύεται. Η οπισθοχώρηση μέσα σε σκοτάδι και καπνούς είχε αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός και κίνδυνος να ποδοπατηθούν κάποιοι.

Η αστυνομία με υπερβάλλοντα ζήλο χτύπησε όσους είχαν στοιβαχτεί στη μικρή πόρτα ή είχαν πιαστεί στο συρματόπλεγμα. Σε ανθρώπους τραυματίες, με πληγωμένα χέρια και πόδια, ακόμα και πρόσωπα, διάλεξε να προβεί σε συλλήψεις, να επιδείξει "έργο". Με υπέρμετρα βίαιο έως και βάναυσο τρόπο, δυσανάλογο με την σοβαρότητα των "επεισοδίων". Χτυπούσαν αδιακρίτως όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Συνέλαβαν ήδη αιμόφυρτους ανθρώπους που καμιά σχέση δεν είχαν σχέση με επεισόδια βίας.

Αυτό βέβαια είναι συνηθισμένο και για την Αστυνομία. Στο 99% των περιπτώσεων είναι ανίκανη να συλλάβει τους πρωταίτιους και τους υπευθύνους των επεισοδίων. Πάντα σχεδόν την πληρώνουν οι αθώοι. Και αυτό επιβεβαιώθηκε δυστυχώς για ακόμη μια φορά.

Χαρακτηριστικό των παραπάνω η κωμικοτραγική (μάλλον τραγική…) ιστορία της σύλληψης ενός εξ αυτών. Ο άνθρωπος πάνω στην αναμπουμπούλα, έχασε το τσαντάκι του το οποίο είχε μέσα προσωπικά στοιχειά, ταυτότητα κλπ. Γύρισε στη Θεσσαλονίκη όπου δέχτηκε τηλεφώνημα από κάποιον αστυνομικό:

- "Ο κύριος τάδε? Σας τηλεφωνούμε από την αστυνομία Ξάνθης, έχει βρεθεί το τσαντάκι σας, μπορείτε να ΄ρθείτε να το παραλάβετε…."

Ανυποψίαστος ο άνθρωπος- δεν είχε, βλέπετε τον ίδιο βρώμικο εγκέφαλο με αυτούς που είναι "διπλά στον πολίτη"- πήγε στην Ξάνθη να το παραλάβει την επόμενη μέρα.

Αποτέλεσμα; Αυτόφωρο, 7 μήνες φυλακή, οδηγήθηκε κατευθείαν στις φυλακές Κομοτηνής…Καταδίκη με μόνο στοιχείο ότι βρέθηκε το τσαντάκι του σε εκείνον τον χώρο. Καμιά άλλη μαρτυρία, κανένα απολύτως επιβαρυντικό στοιχείο. Και κανένα δικαίωμα άσκησης άλλου ενδίκου μέσου, ο άνθρωπος είναι ήδη μέσα στη φυλακή της Κομοτηνής….

Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα το έτος 2007.

Κάποιες μαρτυρίες λένε πως ένας εκ των συλληφθέντων είχε λιποθυμήσει από τα δακρυγόνα και τον συνέλαβαν αναίσθητο…
Άλλες μαρτυρίες λένε πως Αστυνομικοί της Ασφαλείας συνέλαβαν έναν μέσα στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, αφού τον ξυλοφόρτωσαν μπροστά σε όλων τον κόσμο που ήταν στα εξωτερικά Ιατρεία. Θυμίζει χούντα και γεγονότα στο Πολυτεχνείο το 1973.

Αλλά έχουμε έτος 2007...


Η ΔΊΚΗ

3 μέρες μετά έγινε η "Δίκη".

Οι 4 από τους 6 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Δικαστήριο αφού νωρίτερα νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο. Δείγμα όχι μόνο του τρόπου σύλληψης αλλά και της περιποίησης που είχαν στο κρατητήριο. Και όμως οι κακοποιημένοι κρατούμενοι δεν τράβηξαν την περιέργεια της Έδρας. Ένας εξ αυτών με 26 ράμματα, άλλος κουρεμένος με ψιλή μηχανή.

Η απόφαση ήταν προειλημμένη για τα "τσογλάνια", η ετυμηγορία έτοιμη.

Κανένα ελαφρυντικό, ούτε το εγκεφαλικό που είχε κάποιος στο ιατρικό του ιστορικό, ούτε ο πρότερος έντιμος βίος Ούτε οι αντιφάσεις των αστυνομικών που ακόμα και από την Έδρα επισημάνθηκαν (για τα μάτια του κόσμου μήπως;), ούτε τα ανύπαρκτα ενοχοποιητικά στοιχεία. Ο Εισαγγελέας, στην περίπτωση αυτού με το τσαντάκι, ζήτησε την ΑΘΏΩΣΗ του. Αλλά ούτε καν σε αυτή την εξόφθαλμη περίπτωση υπήρξε αθώωση.

Όμως η Πρόεδρος είχε άλλη γνώμη: Καταδίκη με 7 μήνες φυλακή στον καθένα, 5000 ευρώ πρόστιμο, στέρηση γηπέδων για 2 χρόνια, με εξαίρεση έναν ανήλικο που τέθηκε υπό την επιμέλεια των γονιών του. Φτηνά την γλίτωσε ο πιτσιρίκος : με ξύλο στο κρατητήριο και με κούρεμα! Οι παρευρισκόμενοι στο δικαστήριο έλεγαν πως ένα τέτοιο παιδί όχι μόνο επεισόδια δεν είναι ικανό να κάνει, αλλά ούτε μυρμήγκι να πατήσει. Οι υπόλοιποι 4 ακολούθησαν στις φυλακές τον κακόμοιρο με το τσαντάκι, ο οποίος είχε ήδη καταδικαστεί στην ίδια ποινή από την προηγούμενη μέρα.

Δεν χρειάζεται να αναφερθούν οι αντιδράσεις μανάδων, συγγενών και φίλων στο άκουσμα της απόφασης, δεν υπάρχουν λόγια να αποτυπώσουν την εικόνα.

Οι κατηγορίες που τους οδήγησαν στη φυλακή ήταν διατάραξη ειρήνης στα γήπεδα και σύσταση συμμορίας! Και βέβαια ως γνωστόν, με βάση το Νόμο Ορφανού με τον οποίον παραπέμφθηκαν σε δίκη, δεν υπάρχει καμιά αναστολή ποινής, ούτε εξαγορά. Και μέχρι να εκδικασθεί η έφεση, παραμένουν φυλακισμένοι.


Ο ΝΟΜΟΣ ΟΡΦΑΝΟΥ

Ο Νόμος Ορφανού ίσως έγινε με καλές προθέσεις. Η βία στα γήπεδα είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που έχει αγανακτήσει όλο τον κόσμο... Και η χρόνια ατιμωρησία επίσης.

Αλλά ο Νόμος δεν λύνει το πρόβλημα και ταυτόχρονα δημιουργεί άλλα. Είναι υπέρμετρα σκληρός, αφαιρεί σχεδόν κάθε υπερασπιστικό δικαίωμα στον κατηγορούμενο, ο δικαστής αρκείται στο τι θα καταθέσει ο εκάστοτε αστυνομικός. Πρωτόγνωρο στο σύγχρονο Νομικό Πολιτισμό, ο Κώδικας Χαμουραμπί έχει εκλείψει εδώ και χιλιάδες χρόνια!

Ο Νόμος αυτός δεν δρα σωφρονιστικά, δεν καταπολεμά τον χουλιγκανισμό αφού εφαρμοζόμενος από την ανίκανη και μη κατάλληλα εκπαιδευμένη αστυνομία, τελικά με την σκληρότητα του καταστρέφει αθώους

Στο Νόμο αυτόν δεν υπάρχει κλιμακούμενη παραβατικότητα και ανάλογος επιμερισμός ποινών, υπάρχει η ίδια ταρίφα για όλα τα αδικήματα που συμβαίνουν στα γήπεδα. Είτε αμάξι κάψεις, είτε άδειο μπουκάλι πατάξεις, την ίδια ποινή θα φας.

Είναι Νόμος πραγματικά επικίνδυνος για τα ατομικά δικαιώματα -όχι μονο των φιλάθλων, αλλά- των πολιτών. Ο κάθε φίλαθλος αντιμετωπίζεται πρώτα από την Αστυνομία και κατόπιν από τα Δικαστήρια ως ένας εν δυνάμει χούλιγκαν. Άδικο, παράλογο, πρωτοφανές! Πως είναι δυνατόν η Αστυνομία να προχωρά σε "έλεγχο" πολιτών με βάση τον τόπο καταγωγής τους και να τους απαγορεύει να πάνε να παρακολουθήσουν ένα δημόσιο θέαμα; Γιατί καταστρατηγείται το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών;

Επιβάλλεται η αλλαγή και η αναθεώρηση συγκεκριμένων διατάξεων του Νόμου Ορφανού


Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ο Επίλογος δεν έχει ακόμα γραφτεί.

Οι δημιουργοί αυτού του blog δεν υποστηρίζουν την ατιμωρησία των χούλιγκανς… Αλλά των πραγματικών χούλιγκανς όμως. Ο υπογράφων είναι πολέμιος της βίας, από όπου κι αν προέρχεται. Αυτή τη στιγμή 5 άνθρωποι βρίσκονται στις φυλακές χωρίς καν να έχουν περάσει από μια δίκαιη δίκη. Που είναι η ευνομούμενη Πολιτεία μας;

Οι δημιουργοί αυτού του blog δεν θέλουν να στηθεί ένα παιχνίδι πολιτικής εκμετάλλευσης από οποιοδήποτε "χώρο" πάνω στις πλάτες των φυλακισμένων. Ούτε θέλουν να στρέψουν τον κόσμο σε τυφλή αντεκδίκηση εναντίον της αστυνομίας, μπορούν να κάνουν την διάκριση σε σωστούς και μη κρατικούς λειτουργούς. Με τη σειρά τους όμως απαιτούν αντίστοιχα τον ίδιο διαχωρισμό και επιμερισμό ευθυνών με βάση την ευθύνη και όχι απλά συλλήψεις και καταδίκες για "όποιον πάρει ο Χάρος". Δεν είναι όλοι ίδιοι μεταξύ τους, ούτε οι οπαδοί, ούτε οι αστυνομικοί ή δικαστές.

Ο στόχος των δημιουργών αυτού του blog είναι να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για κάποιους ανθρώπους που ΆΔΙΚΑ, χωρίς στοιχεία, χωρίς αποδείξεις στερούνται της ελευθερίας τους και στιγματίζονται κοινωνικά εσαεί. Οι οικογένειες τους περνούν έναν πραγματικό Γολγοθά. Χρειάζονται την ΣΥΜΠΑΡΆΣΤΑΣΗ ΜΑΣ.

Σκοπός του blog αυτού είναι η ανάδειξη ιστοριών όπως του 38χρονου οικογενειάρχη που ο κακότυχος πετούσε βεγγαλικά σαν αυτά της Ανάστασης, νόμιμα και ακίνδυνα, πανηγυρίζοντας στα γκολ του ΠΑΟΚ και την πλήρωσε και αυτός με καταδίκη σε 7μηνη φυλάκιση. Χωρίς αναστολή, ήδη φυγοδικεί.

Σκοπός του blog αυτού είναι η κατάδειξη της ανεπάρκειας και αδικίας του λεγομένου "Νομού Ορφανού".

Προβληματισμός, διάλογος και ανταλλαγή απόψεων να επέλθει η διόρθωση και η αναθεώρηση συγκεκριμένων διατάξεων του Νόμου.

Χρέος όλων μας, της κοινωνίας είναι και πρέπει να είναι η απόδοση δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη πρέπει να επιβάλλει ποινές ανάλογες της σοβαρότητας του παραπτώματος αν κρίνεται κάποιος ένοχος, με σωστές δικαστικές διαδικασίες. Η Δικαιοσύνη πρέπει να αθωώνει αν δεν υπάρχουν αποδείξεις. Θεμέλιος λίθος της δικαιοσύνης είναι το τεκμήριο της αθωότητας και το (κλισέ για κάποιους, αλλά σωστό) "Καλύτερα 100 ένοχοι εκτός φυλακής, παρά έστω και ένας αθώος εντός φυλακής" . Και στην περίπτωση μας οι αθώοι είναι περισσότεροι του ενός….

Βοηθήστε να γραφτεί ο επίλογος με δίκαιο τρόπο, με όσον το δυνατόν λιγότερο κόστος για τους ανθρώπους αυτούς. Το θέμα δεν είναι ζήτημα των οπαδών του ΠΑΟΚ, ξεφεύγει γενικά από τα όρια των οπαδών, είναι θέμα ανθρωπιάς.

ΟΧΙ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ!

ΟΧΙ ΑΘΩΟΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΟΚ Ή ΜΠΑΟΚ?
ΖΗΤΩ ΟΙ ΜΠΑΟΚΤΖΗΔΕΣ!!!
ΞΕΚΟΛΛΑ ΡΕ ΜΕ ΤΟ ΓΑΜΩΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ
ΤΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ΤΟΥ!

palalos είπε...

AKOY NA DEIS FILE ANWNYME....
TO PODOSFAIRO EINAI ENA KOMMATI THS KOINWNIAS.AN TO KATALABAINEIS AYTO, TOTE 8A KATALABEIS KAI TA YPOLOIPA......

Ανώνυμος είπε...

ante re na fas kana profiterol!
pou 8a mou peis tora ti einai to podosfairo!
paliokouraditsa!
na se do sto 5X5 psofhmi!!!
XAXXAXA!!!!

Ps. eixa grapsei ena katevato,douleia mishs oras kai to koloblogspot den to emfanise!8a ta poume apo konta.
Akoma den mporo na pistepso oti einai alh8eia ola ayta!!!