Τρίτη, Οκτωβρίου 30, 2007

....το ψωμί .... ψωμάκι....



ουδείς νοιάζεται....
γαργάρα και πάλι γαργάρα....



Με ένα νέο κύμα ακρίβειας είναι αντιμέτωποι οι καταναλωτές, οι οποίοι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες ανατιμήσεις, καθώς και κερδοσκοπικά φαινόμενα.

Μέσα σε μόλις 15 ημέρες στην αγορά των τροφίμων καταγράφονται αυξήσεις από 3% έως και 60%. Την ίδια ώρα το πετρέλαιο θέρμανσης έχει εκτιναχθεί στα 0,72 λεπτά το λίτρο, χωρίς να ξέρει που θα σταματήσει το νέο αυτό ράλι, ενώ και η ΔΕΗ ζητάει νέες αυξήσεις της τάξης του 2%.

Επιπλέον, σοβαρά εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών από 7% έως και 13%, ενώ ανάλογες αυξήσεις αναμένονται στον ΟΣΕ και στα ΚΤΕΛ.

Νέο ρεκόρ για το πετρέλαιο

Διπλό χτύπημα για τις οικονομίες είναι, τόσο η νέα υψηλή τιμή που σημείωσε το πετρέλαιο, όσο και η ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου. Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η ανοδική κίνηση του πληθωρισμού για τον Οκτώβριο.

Το πετρέλαιο το πρωί της Δευτέρας ξεπέρασε τα 93 δολάρια το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία. Αιτία για την νέα αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού είναι τόσο η συνεχιζόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, όσο και οι επιθέσεις ανταρτών σε εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου στη Νιγηρία, καθώς εκτιμάται ότι η ημερήσια παραγωγή της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ θα περιορίσει την ημερήσια παραγωγή της κατά 50.000 βαρέλια το προσεχές διάστημα. Την ανασφάλεια της αγοράς εντείνει και το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ δηλώνει ότι δεν προτίθεται να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου.

Στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του πετρελαίου για συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου είχε διαμορφωθεί το πρωί στα 93,12 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση 1,26 δολαρίων από τα 91,86 δολάρια που έκλεισε στη Νέα Υόρκη την περασμένη Παρασκευή. Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας για συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου είχε αυξηθεί επίσης κατά 1,21 δολάρια στα 89,90 δολάρια.

Νέο ρεκόρ για το ευρώ

Σε νέο επίπεδο ρεκόρ έφτασε το πρωί της Δευτέρας η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία του πέρασε το όριο του 1,44 και έφτασε στα 1,4435 δολάρια.

Μετά από μια εβδομάδα έντονων διακυμάνσεων στην αγορά οι φόβοι για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας εντείνονται και οι χρηματαγορές πλέον περιμένουν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (FED) την επόμενη κίνησή της.

Η απόφαση της FED θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τετάρτη, αλλά οι αγορές περιμένουν την μείωση των επιτοκίων για άλλη μια φορά (πιθανότατα στα 4,5% από 4,75% που είναι σήμερα). Ωστόσο, ορισμένοι δεν αποκλείουν και μείωση της τάξης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Σε αντίθετη τροχιά, ωστόσο, φαίνεται να κινείται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο μιας ακόμα αύξησης των επιτοκίων. Αν και όπως όλα δείχνουν είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης μέχρι το τέλος του 2007. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του αρμόδιου για τις νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις Επιτρόπου της Ε.Ε. κ. Χοακίν Αλμούνια ότι «Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει να πέσει σε ύφεση παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στα ύψη και ο πληθωρισμός

Ανοδικά κινήθηκε και ο πληθωρισμός για τον Οκτώβριο σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία. Όπως, μάλιστα, εκτιμά είναι πολύ πιθανόν να διαμορφωθεί τελικά στα επίπεδα του 3 – 3,1%, από το 2,9% που ήταν τον Σεπτέμβριο. Τα οριστικά στοιχεία θα ανακοινωθούν από την Υπηρεσία στις 8 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ελληνικός πληθωρισμός κινείται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από ότι στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, παρά το γεγονός ότι και εκεί σημειώνονται αυξητικές τάσεις. Από την πλευρά τους, και οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι το 2008 στην χώρα μας ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,2%.



καλή διασκέδαση....

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΜΙΑ ΛΥΣΗ!