Τετάρτη, Νοεμβρίου 14, 2007

ΝΕΟΣ ΧΟΥΝΤΟ-ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ....ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΗΣ ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ " ΤΟΥΣ....



ΝΑ ΦΑΤΕ ΣΚΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΤΗΝ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΣΑΣ



Το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο είναι ήδη έτοιμο, όπως άλλωστε, παραδέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, και αναμένεται να περάσει από την Κυβερνητική Επιτροπή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Με τον νέο νόμο (θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές) αυξάνεται στις 50 έδρες (από 40) το πριμ του πρώτου κόμματος, ενώ εμποδίζονται οι εκλογικές συνεργασίες κομμάτων, καθώς δεν θα μπορούν να λάβουν το πριμ του πρώτου κόμματος. Παράλληλα, βουλευτές και κομματικά στελέχη έχουν εισηγηθεί να προωθηθεί με το ίδιο νομοσχέδιο και η κατάτμηση της Β' Αθήνας σε τρεις περιφέρειες, αλλά το ενδεχόμενο αυτό έχει αποκλειστεί από την κυβέρνηση.

Στο ΠΑΣΟΚ πάντως, έχουν αποφασίσει να περάσουν στην αντεπίθεση, προτείνοντας να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου.

Με βάση αυτή την πρόταση, 200 βουλευτές θα εκλέγονται με σταυρό σε αντίστοιχες μονοεδρικές περιφέρειες και οι υπόλοιποι 100 με λίστα σε ευρείες περιφέρειες, ενώ ο ψηφοφόρος θα επιλέγει ψηφοδέλτιο κόμματος και ψηφοδέλτιο υποψηφίου βουλευτή, που δεν θα είναι απαραίτητο να ανήκει στο ίδιο κόμμα.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να καλέσει τον κ. Κώστα Καραμανλή να μπει οριστικό τέλος στις μετακινήσεις ετεροδημοτών, μέσα από νομοθετικές αλλαγές, που θα τους επιτρέπουν ουσιαστικά να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

Εν τω μεταξύ, στο τελικό στάδιο βρίσκεται και το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών στις χώρες διαμονής, το οποίο επίσης χρειάζεται πλειοψηφία 200 βουλευτών, για να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και όχι στις μεθεπόμενες εκλογές.


πηγή : e-liberta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: