Δευτέρα, Νοεμβρίου 19, 2007

Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ..ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ...

Παραιτήθηκε σήμερα, Δευτέρα το προεδρείο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα,(ΑΠΔΠΧ). Το κείμενο της παραίτησης υπέβαλλε στον πρόεδρο της Βουλής, κ. Δημήτρη Σιούφα και τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, ο πρόεδρος της Αρχής, κ. Δημήτριος Γουργουράκης.

O λόγος, ο οποίος οδήγησε στην παραίτηση τους ήταν το γεγονός ότι κατεγράφη από τις κάμερες της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα μέσω του συστήματος κλειστού κυκλώματος τηλεοράσεως C4I, η πορεία του Πολυτεχνείου το περασμένο Σάββατο, παρά την σχετική απαγόρευση της Αρχής.



Στην κοινοποίηση για την παραίτηση του προέδρου της Αρχής, τονίζεται «ότι απαγορεύεται ρητώς η λειτουργία των καμερών που είναι εγκατεστημένες σε διασταυρώσεις ή οδικούς άξονες όταν σε αυτούς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, όπως κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, διαδηλώσεων κλπ.» Υπογραμμίζεται επιπλέον, ότι κατά της απόφασης αυτής άσκησε αίτηση ακυρώσεως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, η οποία και συζητήθηκε την 12-01-2007 και έκτοτε εκκρεμεί ενώπιον της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Εν τω μεταξύ, με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ απορρίφθηκε η σχετική αίτηση, καθόσον με αυτή είχε συζητηθεί η αναστολή της απαγόρευσης λειτουργίας των καμερών. Κατόπιν και της γνωμοδότησης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία επιτρέπεται η υπό την εποπτεία εισαγγελικού λειτουργού λειτουργία του συστήματος κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης C4I, σημειώνεται ότι το σύστημα χρησιμοποιείται χωρίς να καταγράφονται οι εικόνες που λαμβάνονται, παρά μόνο εαν τελούνται αξιόποινες πράξεις.

Το Σάββατο, 17 Νοεμβρίου λαμβάνονταν υπό την εποπτεία εισαγγελέων εικόνες από τις συγκεντρώσεις και την πορεία του Πολυτεχνείου, γεγονός το οποίο διαπιστώθηκε και από τους ελεγκτές της Αρχής, οι οποίοι κατόπιν έγγραφης εντολής μετέβησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) για τον σχετικό έλεγχο.

«Με τον τρόπο, όμως, αυτό παραβιάστηκαν ευθέως οι διατάξεις της Αρχής, που έχουν προαναφερθεί και εκ των πραγμάτων πλήττεται, κατά τη γνώμη μου, η συνταγματικώς κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της και μειώνεται το κύρος της, το οποίο έχω, ως εκ της θέσεώς μου, υποχρέωση να υπερασπίζομαι και να προστατεύω», υποστηρίζει ο κ. Γουργουράκης, για να καταλήξει: «Το χρέος αυτό είναι πρόδηλο ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω όταν αποδυναμώνονται οι αποφάσεις της. Επομένως και δοθέντος ότι δεν υπάρχει άλλος νόμιμος τρόπος αντίδρασης υποβάλω σε εκδήλωση διαμαρτυρίας την παραίτησή μου από την θέση του Προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την οποία η πολιτεία μου εμπιστεύτηκε».

«Η γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου δεν έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αλλά τη συμπληρώνει και έχει ως σκοπό τον εντοπισμό των δραστών ενδεχόμενων εγκληματικών πράξεων κατά τη διάρκεια δημόσιων συναθροίσεων και ως εκ τούτου την τήρηση της νομιμότητας στο πλαίσιο του κράτους δικαίου», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σχολιάζοντας τις παραιτήσεις του προέδρου της Αρχής ο κ. Χατζηγάκης υπογραμμίζει πως «σε κάθε δε περίπτωση δεν έλαβε χώρα ούτε συλλογή ούτε επεξεργασία οιουδήποτε στοιχείου που εμπεριέχει προσωπικά δεδομένα».

Συμπλήρωσε όμως, πως έκανε δεκτή αλλά δεν συμμερίζεται τους λόγους παραίτησης του προέδρου και των μελών της Αρχής και επισήμανε πως οι ανεξάρτητες Αρχές δεν βρίσκονται υπεράνω του Συντάγματος και των λοιπών συντεταγμένων λειτουργιών του κράτους.

«Ο πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι υπουργοί και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πέτυχαν αυτό που επιδίωκαν, να απαξιώσουν και να απονευρώσουν μια συνταγματικά κατοχυρωμένη Ανεξάρτητη Αρχή. Με τη στάση τους, και μάλιστα ανήμερα της 34ης Επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, επέφεραν καίριο πλήγμα στο κράτος δικαίου και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παράλληλα αποκάλυψαν, ενθαρρύνοντας πρωτοβουλίες που παραβιάζουν το Σύνταγμα, πώς εννοούν στην πραγματικότητα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Είναι καιρός η κυβέρνηση Καραμανλή να συνειδητοποιήσει ότι οφείλει να σέβεται τη συνταγματική νομιμότητα και να μην παίζει εν ού παικτοίς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννης Ραγκούσης.


πηγή : e-liberta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: