ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΜΑΣ ΗΘΕΛΑΝ "ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ"
ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ "ΘΥΜΜΑΤΑ"
Έρευνα ΓΣΕΕ: Η μόρφωση καταπολέμα τη φτώχεια
Ιδιαίτερα σημαντικός για τη μείωση της μάστιγας της φτώχειας στην Ελλάδα, είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης όπως φαίνεται από έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ σε 6.500 νοικοκυριά όλης της χώρας.
Όσο για τη «δωρεάν παιδεία» που ορίζεται στο άρθρο 16 του Ελληνικού Σύνταγμα, αυτή μάλλον μένει μόνο στη… θεωρία καθώς το ετήσιο κόστος της παιδείας στη χώρα μας φτάνει τα 4,3 δις ευρώ, δηλαδή σχεδόν 1.000 ευρώ στην πλάτη της μέσης Ελληνική οικογένειας.
Ο αναλφαβητισμός οδηγεί στη φτώχια
Μεγάλη είναι η εξάρτηση της φτώχειας και από τις ακαδημαϊκές σπουδές, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η πιθανότητα εμπίπτει κάποιος στην κοινωνική ομάδα των φτωχών, μειώνεται δραματικά όσο αυξάνεται η μορφωση του. Αναλυτικα η πιθανότητα βρεθεί κάποιος κάτω από τα όρια της φτώχειας είναι:
• 54% όταν δεν έχει πάει καν σχολείο
• 50% όταν έχει τελειώσει κάποιες τάξεις του δημοτικού
• 30% όταν έχει τελειώσει το δημοτικό
• 18% όταν έχει τελειώσει το γυμνάσιο
• 9% όταν έχει τελειώσει το λύκειο η κάποια τεχνική σχολή
• 5% όταν είναι απόφοιτος ΤΕΙ
• 4% όταν είναι απόφοιτος ΑΕΙ
• 1% όταν έχει μεταπτυχιακό τίτλο
• Μηδενική όταν έχει διδακτορικό τίτλο
Υπενθυμίζεται ότι το όριο της φτώχειας το όποιο αγγίζει το 21% στη χώρα μας -ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη- υπολογίζεται με βάση το 60% το μέσου ετησίου κατά κεφαλήν εισοδήματος, και αναφέρεται σε μεικτά εισοδήματα ( μαζί με τις κρατήσεις) κάτω των 700 περίπου ευρώ το μήνα.
Η «δωρεάν» παιδεία που βλάπτει… σοβαρά την τσέπη
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία για το πόσο επιβαρύνεται ο οικογενειακός προγραμματισμός από τα έξοδα για μόρφωση των παιδειών η οποία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα χρόνια νοσηρό κλίμα.
Έτσι περίπου 4,3 δις ευρώ χάνονται κάθε χρόνο για ανάγκες της κατά τα άλλα… δωρεάν παιδείας, πόσο που αντιστοιχεί στο 5% το μέσου οικογενειακού εισοδήματος. Πιο δαπανηρή όλων οι πανεπιστημιακή εκπαίδευση η οποία μας κοστίζει 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ ακολουθεί η δευτεροβάθμια εκπαίδευση με 1,3 δισ. ευρώ και η πρωτοβάθμια με 700 εκατ. ευρώ
Οι μητέρες εφαλτήριο για περισσότερη μόρφωση
Παράλληλα η έρευνα αποδεικνύει ότι σημαντικότερο ρόλο στη θέληση των νέων για μόρφωση παίζει το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας, το οποίο τελικά ξεπερνά το 81% των νέων έναντι του 75% που καταφέρνει να υπερβεί τη μόρφωση του πατέρα.
3 σχόλια:
σεζ απές....
an itan k ligo kalutero to epipedo..
Πικρες αληθειες
Δημοσίευση σχολίου