Τρίτη, Φεβρουαρίου 26, 2008

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΘΡΩΠΩΝ....

Βόμβα... ακρίβειας για 1 δισ. φτωχούς της Γης

Συσσίτια στις αναπτυσσόμενες χώρες και από... ένα πιάτο με δελτίο σε εκατομμύρια πεινασμένους

«Βόμβα» στο τραπέζι των φτωχών του πλανήτη βάζει η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων σε ύψη-ρεκόρ. Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων το 25% παιδιά, πεινούν όσο ποτέ άλλοτε, καθώς αδυνατούν να προμηθευτούν βασικά είδη διατροφής.

Το συσσίτιο έχει επανέλθει στο προσκήνιο σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ εκατομμύρια πεινασμένοι στήνονται με τις ώρες στην ουρά για να αποκτήσουν ένα πιάτο φαγητό με... δελτίο.

Ο υπερδιπλασιασμός της τιμής του σιταριού και του ρυζιού τα τελευταία χρόνια και οι εκτιμήσεις ότι τα δημητριακά και τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα θα έχουν καθ όλη τη διάρκεια του έτους έντονα ανατιμητική πορεία έχουν σφίξει ασφυκτικά τη... θηλιά στο λαιμό των καταναλωτών σε κράτη που μαστίζονται από την πείνα όπως η Ινδονησία, η Υεμένη και το Μεξικό.

Για να αντεπεξέλθουν στην «έκρηξη» των τιμών διατροφής τα νοικοκυριά του αναπτυσσόμενου κόσμου υποχρεώνονται να περιορίσουν τα ημερήσια γεύματα από τα τρία σε μόλις ένα ή να κόψουν την ποικιλία και να τρέφονται με ένα βασικό είδος.

Λόγω του ξέφρενου καλπασμού των τιμών, η Αίγυπτος διεύρυνε το πρόγραμμα συσσιτίου για πρώτη φορά σε διάστημα 20 χρόνων, ενώ το Πακιστάν επανεισάγει το σύστημα δελτίων για συσσίτιο που είχε καταργήσει από τα μέσα του 1980!

Για την αντιμετώπιση της διατροφικής κρίσης σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία εφαρμόζονται έλεγχοι τιμών, ενώ σε άλλες όπως η Αργεντινή και το Βιετνάμ επιβάλλονται φόροι σε ξένες πωλήσεις ή απαγορεύσεις εξαγωγών.

Παροχή βοήθειας
Δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αποκαλύπτει, εν τω μεταξύ, ότι η αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της πείνας σχεδιάζει αναπροσαρμογή της παροχής βοήθειας σε τρόφιμα εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης στο κόστος αγροτικών προϊόντων.

Το «Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης» (World Food Programme) διεξάγει ήδη συνομιλίες σε επίπεδο κρίσης, για να αποφασίσει ποιες βοήθειες θα υποχρεωθεί να περιστείλει εάν δεν προκύψουν νέες δωρεές σύντομα στον οργανισμό.

Με δηλώσεις της στη βρετανική εφημερίδα, η Josette Sheeran, διοικητικό στέλεχος του WFP, επισημαίνει ότι η υπηρεσία θα προχωρήσει σε περικοπή των δόσεων τροφίμων ή και του αριθμού των ατόμων που βοηθούνται εάν δεν προκύψουν νέα κεφάλαια από δωρητές.

Και αυτό διότι το ράλι των τιμών στα τρόφιμα έχει «εκτροχιάσει» τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας κατά πολλά εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα.

Τα στελέχη του WFP διαβλέπουν, επίσης, την έλευση μιας «νέας εποχής πείνας» στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ακόμη και οι αστικές οικογένειες μέσου εισοδήματος έχουν πρόβλημα εξασφάλισης ειδών διατροφής λόγω των αυξήσεων στις τιμές τροφίμων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), στις αναπτυσσόμενες χώρες υπάρχουν σήμερα περί τα 820 εκατ. πεινασμένοι άνθρωποι, εκ των οποίων το 25% είναι παιδιά. Τα τρία τέταρτα ζουν σε αγροτικές περιοχές στην Ασία και την Αφρική, ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν από την πείνα δέκα εκατομμύρια άτομα...

Το ανατιμητικό ράλι στα τρόφιμα είναι αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης, της αλλαγής των καιρικών συνθηκών (συχνές πλημμύρες και ξηρασίες), της μεγάλης χρήσης σιτηρών από τη βιομηχανία βιοκαυσίμων και φυσικά της αύξησης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του FAO τα σημερινά έξι δισ. πληθυσμού το 2020 θα γίνουν 9 δισ., άρα θα αυξηθούν κατά 50%. Και όπως επεσήμανε πρόσφατα ο όμιλος Σπύρου, η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει έως το 2020 να υπερδιπλασιαστεί για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού.

Η δυναμική αυτή θα οδηγήσει σε νέα σημαντική άνοδο των τιμών και σε κορεσμό των φυσικών πόρων όπως το νερό, καθώς το 60% των συνολικών αποθεμάτων γλυκού νερού καταναλώνονται από τη γεωργία.

Σημειώνεται, τέλος, ότι την περασμένη Παρασκευή η τιμή της σόγιας ανήλθε στο ιστορικό ρεκόρ των 14,22 δολ. ανά μπούσελ, ενώ η τιμή αραβοσίτου «σκαρφάλωσε» σε υψηλό 12 ετών στα 5,25 δολ. ανά μπούσελ (μονάδα μέτρησης όγκου που αντιστοιχεί σε 36,269 λίτρα).


πηγή : ethnos.gr

1 σχόλιο:

Side21 είπε...

Πρέπει κάπου τα παιδάκια να πεθαίνουν απ' την πείνα για να μπορούν κάποιοι "πολιτισμένοι" να γεμίζουν τους κάδους των σκουπιδιών τους με τα περισεύματα των τροφίμων.
Το πιο αστείο όμως είναι η νέα ασθένεια των μοντέλων "νευρική ανορεξία" λέει ...
Να μη μπορούν να ξεκολήσουν απο τα 35 κιλά.
Η τρέλλα εκδικείται !!!