Η Σερβία θα ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει για την παράνομη διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων, τα οποία αφαιρούνταν από Σέρβους κρατουμένους στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο, όπως κατήγγειλε η πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε σε βιβλίο της, δήλωσε σήμερα Σέρβος αξιωματούχος.
Η Σερβία θα ζητήσει επισήμως «το ταχύτερο δυνατό, ίσως και αύριο (Τρίτη)» από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τη διεξαγωγή έρευνας για την υπόθεση αυτή, δήλωσε ο Ντούσαν Ιγκνιάτοβιτς, ο Σέρβος υπεύθυνος για τη συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης. Αν έχει γίνει ήδη έρευνα για τη φερόμενη ύπαρξη παράνομων κλινικών, θα πρέπει αυτή «να ξανανοίξει άμεσα ή να διεξαχθεί μέχρι τέλους», πρόσθεσε.
Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν είναι σε θέση να επαναλάβει αυτήν την έρευνα, οι σερβικές αρχές θα του ζητήσουν να τους μεταβιβάσει τις πληροφορίες που διαθέτει ώστε να ανοίξει μια τέτοια έρευνα στην Σερβία, κατέληξε.
Οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου, μεταξύ των οποίων και ο νυν πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, ενεπλάκησαν στο παρελθόν σε μία υπόθεση παράνομης διακίνησης ανθρωπίνων οργάνων, τα οποία αφαιρούνταν από Σέρβους κρατουμένους, καταγγέλλει η Ντελ Πόντε στο βιβλίο της με τίτλο «Το κυνήγι, εγώ και οι εγκληματίες πολέμου», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Το καλοκαίρι του 1999, σύμφωνα με την ίδια πηγή, 300 κρατούμενοι, Σέρβοι και άλλοι πολίτες σλαβικής καταγωγής, ανάμεσά τους και γυναίκες, μεταφέρθηκαν από το Κόσοβο στην Αλβανία, όπου κλείστηκαν σε ένα είδος φυλακής και όπου υποβλήθηκαν σε χειρουργική αφαίρεση οργάνων.
«Τα όργανα αυτά εστάλησαν στη συνέχεια μέσω του αεροδρομίου των Τιράνων σε κλινικές του εξωτερικού, όπου μεταμοσχεύτηκαν σε ασθενείς οι οποίοι τα είχαν αγοράσει», βεβαιώνει η Κάρλα ντελ Πόντε.
«Τα θύματα από τα οποία είχε αφαιρεθεί ο ένας νεφρός κλείνονταν εκ νέου σε ένα κέντρο κράτησης, μέχρις ότου θανατωθούν με την αφαίρεση κάποιου ζωτικού οργάνου», γράφει η πρώην εισαγγελέας, η οποία επικαλείται ως πηγές την αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (Minuk) και «αξιόπιστους δημοσιογράφους».
Το καλοκαίρι του 1999 οι δύο ανώτατοι ηγέτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) που μαχόταν κατά του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήταν ο Αγκίμ Τσέκου, πρωθυπουργός του Κοσόβου από το Μάρτιο του 2006 ως τον Ιανουάριο του 2008 και ο νυν πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι.
πηγή : kathimerini.gr
1 σχόλιο:
Νομίζω οτι είδα την "σφραγίδα του θηρίου"
Δημοσίευση σχολίου