Κυριακή, Απριλίου 20, 2008

ΣΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΡΕΕΕ....Η Eurostat αμφισβητεί εκ νέου τον προϋπολογισμό .........

Υπό πίεση βρίσκεται για άλλη μια φορά η δημοσιονομική διαχείριση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αμφισβητεί την αξιοπιστία των στοιχείων του προϋπολογισμού που παρουσίασε η Ελλάδα για τα δύο προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει εκ νέου η οικονομία να τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης.

Σύμφωνα με την Eurostat για το 2007 υπάρχει διαφορά της τάξεως του 0,6% ανάμεσα στις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας και των Βρυξελλών που προέρχεται από την λεγόμενη «άσπρη τρύπα». Ειδικότερα, η Eurostat αναφέρει για την Ελλάδα, ότι το δημόσιο χρέος έφτασε στο 94,5% του ΑΕΠ και το έλλειμμα διευρύνθηκε το 2007 στο 2,8% του ΑΕΠ, από 2,6% το 2006. Στον αντίποδα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η ΕΣΥΕ λένε πως το έλλειμμα του 2007 διαμορφώθηκε στο 2,7% του ΑΕΠ.

Όπως ανακοίνωσε η Eurostat βρίσκεται σε διαδικασία επιβεβαίωσης αποσαφήνισης των ελληνικών στοιχείων, καθώς υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με την καταγραφή των εισροών κοινοτικών πόρων στους εθνικούς προϋπολογισμούς το 2006 και το 2007, με την ύπαρξη σημαντικής στατιστικής διαφοράς ύψους 0,6% του ΑΕΠ το 2007 και την ανεπαρκή παροχή στοιχείων για τους ειδικούς λογαριασμούς, την «άσπρη τρύπα» (πλεονάσματα) των ασφαλιστικών ταμείων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται ότι, η άσπρη τρύπα είναι χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν λογιστικά για να καλύψουν δημοσιονομικά ελλείμματα. Η διαφορά, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, βρίσκεται στα στοιχεία για το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ που αποτελούν μια από τις παραμέτρους μείωσης του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, τα ποσά αυτά καταγράφονται στα έσοδα αφού αντιπροσωπεύουν αύξηση της δημόσιας περιουσίας και καταγράφονται ως περιουσιακό στοιχείο που αυξάνει το πλεόνασμα.

πηγή : e-liberta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: