Δευτέρα, Μαΐου 19, 2008

353 κόκκινα κεριά στη μνήμη 353.000 ψυχών....

Ανάβοντας συνολικά 353 κεριά, που συμβόλιζαν τα 353.000 θύματα της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, μέλη συλλόγων νεολαίων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα εκδήλωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ζητώντας τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.
Τα 353 κόκκινα κεριά άναψαν στις 7.30 το απόγευμα, ενώ σχημάτιζαν τις λέξεις "19 ΜΑΪΟΥ - 353.000". Παρουσία πλήθους κόσμου, οι επικεφαλής της ομοσπονδίας μίλησαν για το νόημα της εκδήλωσης. "Ανάβουμε σήμερα τα καντηλάκια στη μνήμη των νεκρών μας και καλούμε τις ψυχές τους να είναι μαζί μας. Η σημερινή εκδήλωση δεν είναι μια γιορτή των Ποντίων. Είναι μνημόσυνο ολόκληρου του ελληνισμού και αφορά την ιστορική μνήμη. Οι Τούρκοι πρέπει να συμφιλιωθούν με την ιστορία και, εκτός από τη γενοκτονία των Ποντίων, να αναγνωρίσουν αυτή των Αρμενίων και των Ασσύριων", είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Χαράλαμπος Αποστολίδης.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το γεγονός ότι σήμερα Σάββατο διοργανώνονται ξεχωριστές εκδηλώσεις ποντιακών σωματείων, ο ίδιος απηύθυνε ενωτικό κάλεσμα: "Προσπάθησα να καλέσω τους υπόλοιπους προέδρους, αλλά δεν τα κατάφερα. Αύριο (σήμερα) πάντως θα είμαι παρών σε όλες τις εκδηλώσεις", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: