Δευτέρα, Μαΐου 12, 2008

Η αποστασία είχε οργανωθεί με κάθε λεπτομέρεια, 6 μήνες πριν, με τη βοήθεια των ΗΠΑ ...Χέρι χέρι, τέως και Eπίτημος έριξαν τον Παπανδρέου....


Ο τέως εύχαρις χαιρετά διά χειραψίας τον πρώτο «πρωθυπουργό» της αποστασίας Γεώργιο Αθανασιάδη- Νόβα, ενώ στην αναμνηστική φωτογραφία της κυβέρνησης των αποστατών υπό τον Στ. Στεφανόπουλο λάμπει από ικανοποίηση για την ολοκλήρωσαη της συνωμοσίας ο Κων. Μητσοτάκης, που έως χθες επέχαιρε ότι «δεν τον έχει διαψεύσει κανείς» για όσα ισχυρίστηκε για τα Ιουλιανά...
Όμως, σύμφωνα με τον στρατιωτικό υπασπιστή
του Κωνσταντίνου, Μ. Αρναούτη, ο Μητσοτάκης είχε διαρκή επικοινωνία με το Παλάτι για τις μελλοντικές κυβερνητικές εξελίξεις πολύ πριν εκδηλωθεί η ρήξη του Γεωργίου Παπανδρέου με τον τέως βασιλιά...


Μεθοδικά προετοιμασμένη πολλούς μήνες πριν, και με τη CΙΑ να είναι απολύτως ενημερωμένη για ολόκληρο τον σχεδιασμό και να δίνει το «πράσινο φως», ήταν η αποστασία του 1965, που οδήγησε στη χούντα των συνταγματαρχών και στην εθνική τραγωδία της Κύπρου.


Μυστική έκθεση της CΙΑ που φέρνουν σήμερα στη δημοσιότητα «ΤΑ ΝΕΑ» και η οποία επί 43 χρόνια παρέμενε διαβαθμισμένη ως «άκρως απόρρητη», αποκαλύπτει ότι η αποστασία που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, τον Ιούλιο του 1965, είχε οργανωθεί ήδη ώς τις τελευταίες λεπτομέρειες από τα μέσα του Ιανουαρίου του ίδιου χρόνου, ήτοι 6 ολόκληρους μήνες πριν. Και προφανώς δεν ήταν αποτέλεσμα μιας «πολιτικής απόφασης» της στιγμής μέσα στην κρίση του Ιουλίου, όπως ισχυρίζεται τώρα ο εκ των πρωταγωνιστών εκείνων των τραγικών γεγονότων Κων. Μητσοτάκης.
Τηλεγράφημα της CΙΑ. Το έγγραφο που ανατρέπει ολόκληρη τη φιλολογία που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και διάφοροι ιστορικοί, είναι ένα τηλεγράφημα της CΙΑ σταλμένο από τον «σταθμό» της Αθήνας, έχει ημερομηνία 21 Ιανουαρίου 1965 και επιγράφεται «Σχέδια του βασιλέως Κωνσταντίνου να εξαναγκάσει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Παπανδρέου». Το τηλεγράφημα που βρέθηκε από Έλληνα ιστορικό, τον κ. Σπ. Δράινα, στη βιβλιοθήκη του Λίντον Τζόνσον, τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, εξακολουθεί να παραμένει δεσμευμένο από τη CΙΑ, με το αιτιολογικό ότι «ορισμένα εκ των προσώπων που αναφέρονται σ΄ αυτό είναι εν ζωή και η δημοσίευσή του ενδεχομένως να προκαλούσε αντιθέσεις και έξαψη πολιτικών παθών». Το απόρρητο έγγραφο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ βασίζεται σε πληροφορίες «πηγής» που δεν κατονομάζε- ται, πλην όμως από την εξέλιξη των γεγονότων μπορεί κανείς να επισημάνει με βεβαιότητα ότι αυτή η μη κατονομαζόμενη «πηγή» μετείχε στον σχεδιασμό της συνωμοσίας. Η βεβαιότητα προέρχεται από το γεγονός ότι η «πηγή» επιβεβαιώνεται τόσο από το πώς εξελίχθηκε η σειρά των γεγονότων- έξι ολόκληρους μήνες μετάόσο και από πληροφορίες που διακινούνταν σε έναν στενότατο κύκλο ανθρώπων, και επίσης επιβεβαιώθηκαν μεταγενέστερα από τις εξελίξεις. Η αυθεντικότητα του συγκεκριμένου εγγράφου διασταυρώνεται με τα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα πιο «ανώδυνα» από τα οποία αποδεσμεύθηκαν πρόσφατα, μεταξύ αυτών και το έγγραφο «173», το οποίο αναφέρει ότι το συγκεκριμένο έγγραφο της CΙΑ, που φέρνουν σήμερα στη δημοσιότητα «ΤΑ ΝΕΑ», είχε αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις 27 Ιανουαρίου 1965 μεταξύ του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και του τότε Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Χένρι Λαμπουίς. Μάλιστα, στο έγγραφο αυτό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι ο Κωνσταντίνος «εξέφρασε - στον Λαμπουίς- την πρόθεσή του να ενεργήσει εναντίον της κυβερνήσεως Παπανδρέου».

Ο «ΑΣΠΙΔΑ». Οι βασικοί πρωταγωνιστές της ανατροπής της νόμιμης κυβέρνησης τον Ιούλιο του 1965 (Κωνσταντίνος, Γαρουφαλιάς, αποστάτες κ.λπ.), επικαλούνται ως αιτία της κρίσης την υπόθεση «ΑΣΠΙΔΑ», η οποία οδήγησε σε αδιέξοδο τις σχέσεις Παλατιού- Παπανδρέου. Όπως όμως αποκαλύπτεται από το δημοσιευόμενο έγγραφο, η ανατροπή του Γεωργίου Παπανδρέου είχε δρομολογηθεί ήδη από τον Ιανουάριο του 1965 (τουλάχιστον), όταν δηλαδή η υπόθεση «ΑΣΠΙΔΑ» δεν είχε εμφανιστεί ούτε καν ως όνομα. Το Κυπριακό. Το συγκλονιστικό απόρρητο έγγραφο της CΙΑ αποκαλύπτει οτι οι συνωμότες- κατονομάζεται μάλιστα ο τέως- πίεζαν τους Αμερικανούς να μη βρεθεί λύση για το το Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ- ήταν η περίοδος που το θέμα είχε παραπεμφθεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού του 1964, με τις αεροπορικές επιθέσεις των Τούρκων κατά κυπριακών χωριών- επειδή κάτι τέτοιο θα αύξανε τη «λαϊκή υποστήριξη» στον Γεώργιο Παπανδρέου, τον οποίο είχαν αποφασίσει να ανατρέψουν.

Επίσης, το έγγραφο διαψεύδει παντελώς τους ισχυρισμούς του κ. Μητσοτάκη, ότι δήθεν δεν υπήρξε όχι μόνο προετοιμασία, αλλά ούτε καν συνωμοσία, και βεβαίως καμία συνεννόηση με το Παλάτι. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, και ονομαστικά, ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε απευθείας επαφή με τον Κων. Μητσοτάκη (και όταν κωλυόταν, την επαφή είχε ο έμπιστός του, ταγματάρχης, τότε, Αρναούτης) με αντικείμενο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «σχετικό με μελλοντικές κυβερνητικές αλλαγές».

Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του στην αποστασία, είπε στο πρόσφατο συνέδριο που οργάνωσε το προσωπικό του ίδρυμα κάτι που ουσιαστικά επιβεβαιώνει όλα τα προηγούμενα. Είπε συγκεκριμένα: «Ήμουν πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπανδρέου, πανίσχυρος υπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση Στεφανόπουλου, υπό φυσιολογικές συνθήκες ήμουν ο σχεδόν βέβαιος διάδοχος του Γεωργίου Παπανδρέου. Ζημιώθηκα από τα όσα συνέβησαν. Πήρα όμως την απόφαση να συνεργαστώ με τον Νόβα γιατί αισθανόμουν ότι η ρήξη οδηγούσε ευθέως στη δικτατορία. Δυστυχώς, όμως, καήκαμε, χωρίς να αποτρέψουμε τελικά την εκτροπή».
Σε βιβλίο. Το έγγραφο της CΙΑ, που όπως προαναφέρθηκε ανακάλυψε ο ιστορικός κ. Δράινας στη βιβλιοθήκη του Λίντον Τζόνσον στην πόλη Όστιν του Τέξας, θα περιλαμβάνεται στο υπό έκδοση βιβλίο του για τα γεγονότα εκείνης της ταραγμένης πολιτικά περιόδου, που χάραξαν την πολιτική ζωή της χώρας για πολλές δεκαετίες. Κατά τον κ. Δράινα, βρέθηκε ανάμεσα σε άλλα έγγραφα ενός φακέλου με τον οποίο αναλυτής της CΙΑ, αρμόδιος για θέματα Μεσογείου στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ονόματι Ρομπέρτ Γ. Κόμερ, ενημέρωνε τον πρόεδρο Τζόνσον για την κατάσταση. Τίτλος του φακέλου: «1965 Κυβερνητική κρίση».

Το έγγραφο όπως είναι φυσικό ανατρέπει ολόκληρη την επιχειρηματολογία του Κ. Μητσοτάκη για την «αποστασία» και τις δικές του τεράστιες ευθύνες, και προφανώς αποδεικνύει οτι δεν «έχει λύσει τους λογαριασμούς του με την Ιστορία», όπως τώρα υποστηρίζει...


πηγή : «ΤΑ ΝΕΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: