Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και όλα τα ποντιακά σωματεία του Νομού Ροδόπης, συνδιοργανώνουν διεθνή ημερίδα το Σάββατο 24 Μαΐου (ώρα 16.45-22.00) στην Κομοτηνή (ξενοδοχείο «Αrcadia» στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης), με τίτλο: «Τρεις Γενοκτονίες, μια στρατηγική».
Στην ημερίδα αυτή θα εξεταστούν σ’ ένα κοινό πλαίσιο, οι Γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας από τον ίδιο παράγοντα (Νεότουρκοι), θα αξιοποιηθεί η εμπειρία του αγώνα κυρίως των Αρμενίων από τις 49 –μέχρι σήμερα- αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας τους και θα οικοδομηθεί η συνεργασία και ο συντονισμός του αγώνα των τριών λαών που υπέστησαν τη Γενοκτονία (Ποντίων, Αρμενίων, Ασσυρίων). Δεν θα γίνει ιδιαίτερος λόγος για τα γεγονότα της περιόδου εκείνης. Άλλωστε το θέμα αυτό έκλεισε, μετά την έκδοση αλλεπάλληλων σχετικών τόμων. Κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η κατάθεση συγκεκριμένων και επεξεργασμένων προτάσεων για τον τρόπο προώθησης της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
Μπορεί η πρωτοβουλία ν’ ανήκει στους συνδιοργανωτές, οι στόχοι όμως είναι κοινοί για το σύνολο του ποντιακού –και όχι μόνο-ελληνισμού. Το έγκλημα που έγινε ήταν έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας και ως τέτοιο οφείλουμε να το βλέπουμε. Όλοι εμείς οι επιβιώσαντες της Γενοκτονίας, οφείλουμε να αγωνιστούμε όχι μόνο επειδή είμαστε Πόντιοι, όχι επειδή είμαστε Έλληνες, αλλά πρωτίστως επειδή είμαστε άνθρωποι. Έχουμε όλοι μας ευθύνη που δέκα τέσσερα χρόνια μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Βουλή των Ελλήνων, δεν υπάρχει καμιά διεθνής αναγνώριση, εκτός από τη Βουλή της Κύπρου. Όμως τώρα οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, μετά την ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών (Ι.A.G.S.), ενός δηλαδή έγκυρου διεθνούς επιστημονικού και καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα, ο οποίος αναγνώρισε στο συνέδριό του το Νοέμβριο του 2007 τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μετά από σχετική πρωτοβουλία που πήρε η γνωστή ελληνοαμερικανίδα (ποντιακής και ασσυριακής καταγωγής) συγγραφέας Thea Halo, που πριν από λίγα χρόνια περιέγραψε σ’ ένα συγκλονιστικό βιβλίο την ιστορία της μητέρας της, που επιβίωσε της Γενοκτονίας. Αυτό αποτελεί μια ισχυρή βάση για την προώθηση του ζητήματος στα εθνικά κοινοβούλια διαφόρων χωρών. Το συγκλονιστικό γεγονός της ανακάλυψης του ομαδικού τάφου στη Σαμψούντα, δείχνει ότι δεν έχουμε πλέον χρόνο.
Στην ημερίδα, την οποία στηρίζει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, θα εισηγηθούν ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και ειδικοί ερευνητές, όπως φαίνεται και στο πρόγραμμα που συναποστέλλεται. Τις εργασίες της ημερίδας θα ανοίξει με την ομιλία της η Τhea Halo, ένα πρόσωπο-σύμβολο στον αγώνα του ελληνισμού για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του.
Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εργασίες της ημερίδας, παρακαλούνται να το δηλώσουν το συντομότερο δυνατόν (λόγω της στενότητας του χρόνου αλλά και της έντονης επιθυμίας για συμμετοχή ατόμων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας) στο μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Μαμούκαρη Πέρσα στα τηλ. : 6976 46 84 04 και 25310-25 249, ή να δηλώσουν τη συμμετοχή τους (Ονοματεπώνυμο, επάγγελμα ή ιδιότητα και e-mail) στο e-mail mamoukarip@yahoo.gr με θέμα: HMERIDA. Για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στην περιοχή, η Οργανωτική Επιτροπή προσπαθεί να εξασφαλίσει διαμονή σε ξενοδοχεία της περιοχής με συμβολικό κόστος. Για κάθε σχετική πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στο μέλος της Ο.Ε. Παπαγεωργίου Νίκο, στα τηλέφωνα: 6973 485 426 και 25310-23330.
Πατήστε εδώ για να δείτε την πρόσκληση και το πρόγραμμα της ημερίδας.
Για την Οργανωτική Επιτροπή
ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑ
Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου