Κυριακή, Μαΐου 18, 2008

Συγκέντρωση τιμής, διαμαρτυρίας και διεκδίκησης....

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Λ.ΝΙΚΗΣ 1, ΤΚ:54624, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ:2310 227-822 FAX:2310 227-213

e-mail:info@poe.org.gr

Θεσσαλονίκη, 14-5-2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με το νόμο 2193/1994, που ομόφωνα ψήφισε η Βουλή στις 24-2-1994, ορίστηκε η 19η Μαϊου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Είναι η αποφράδα ημέρα του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι η ημέρα που ο Κεμάλ το 1919 αποβιβάζεται στη Σαμψούντα, δήθεν για να ειρηνεύσει την περιοχή και αντί να προστατέψει τους Έλληνες κατοίκους από τη δολοφονική μανία των Τσετών, συμμάχησε μ’ αυτούς και τον υποκινητή τους Τοπάλ Οσμάν και με το σύνθημα «Η Τουρκία στους Τούρκους» έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο για την τελειωτική εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού σε όλο τον Πόντο, που είχε ήδη αρχίσει το έτος 1915, με θύματα 353.000 Ελληνοποντίους.

Την συμβολική αυτή ημέρα εθνικής μνήμης, κάθε χρόνο η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε) διοργανώνει ανοικτή πανελλαδική συγκέντρωση τιμής, διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στην Πλατεία Αγίας Σοφίας. Εφέτος με κεντρικούς ομιλητές την κα. Thea Halo δημοσιογράφο, συγγραφέα, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών και τον κ. Στέφανο Ταμβάκη πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Η εκδήλωση θα γίνει 19 Μαϊου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 7.30μ.μ , μπροστά στο μνημείο γενοκτονίας των Ποντίων, που ανήγειρε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.

Μέσα από την συγκέντρωση της Δευτέρας θα κληθεί η Τουρκία να αναγνωρίσει το διαπραχθέν έγκλημα της γενοκτονίας σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και να ζητήσει συγγνώμη. Θα προβληθεί το αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας. Θα ζητηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να θέσει το αίτημα στην Τουρκική Κυβέρνηση και στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς. Θα απαιτήσουμε την απομάκρυνση από την Ακρόπολη της Κερασούντας του ανδριάντα του ειδεχθέστερου εγκληματία, σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν και θα διατρανώσουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε με σθένος και επιμονή για τη δικαίωση των προγόνων μας – θυμάτων της γενοκτονίας.

Καλούμε όλους τους Έλληνες να ενισχύσουν με την παρουσία τους τον ηθικά, ιστορικά και εθνικά δίκαιο αγώνα μας.

Ο Πρόεδρος, Γεώργιος Παρχαρίδης, Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ


Δεν υπάρχουν σχόλια: