Σάββατο, Μαΐου 24, 2008

έτοιμοι για νέο Απαρτχάιντ....

Οι αρχές της Νότιας Αφρικής εξέφρασαν χθες Παρασκευή για πρώτη φορά δημόσια τη λύπη τους και ζήτησαν συγγνώμη για το κύμα βίας εναντίον μεταναστών που έχει στοιχίσει τις ζωές τουλάχιστον 42 ανθρώπων και έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό 17.000 άλλων, καθώς οι ταραχές επεκτείνονταν και σημειώνονταν σποραδικά επεισόδια στις επτά από τις εννέα επαρχίες της χώρας.

"Ανησυχούμε πολύ και ζητούμε συγγνώμη για όλα τα προβλήματα που προκάλεσαν τα συμβάντα", δήλωσε ο αντιπρόεδρος Φουμζίλε Μλάμπο-Νγκσούκα στην διάρκεια επίσκεψής του στη Νιγηρία.

Αν και η βία στο Γιοχάνεσμπουργκ εμφανιζόταν να ελέγχεται από την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία ανέφερε επιθέσεις για πρώτη φορά στο Κέηπ Τάουν και αλλού.

Οι αρχηγοί κρατών που μετείχαν σε σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) στην Τανζανία "εξέφρασαν σοκ" για τα επεισόδια, που κατά αναθεωρημένες εκτιμήσεις της αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες οδήγησε στον εκτοπισμό 17.000 ανθρώπων.

Η έκρηξη ξενοφοβικής βίας άρχισε στο Κέηπ Τάουν στην διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης για τον κίνδυνο της ξενοφοβίας στην παραγκούπολη Ντου Νουν, που αμαυρώθηκε από επεισόδια το απόγευμα της Πέμπτης.

"Ομάδες από το πλήθος άρχισαν να λεηλατούν καταστήματα που ανήκαν σε πολίτες από τη Ζιμπάμπουε και άλλους ξένους", είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης Μπίλυ Τζόουνς, προσθέτοντας ότι 500 άνθρωποι προσέφυγαν σε κοινοτικά κτήρια για προστασία και 15 ύποπτοι συνελήφθησαν.

Η αστυνομία ανέφερε σποραδικά επεισόδια στην Ντέρμπαν, στην περιοχή ΚουαΖούλου Νατάλ, όπου ένας ξένος τραυματίσθηκε από πυρά, και στη Βορειοδυτική επαρχία, όπου δυο Πακιστανοί έπεσαν θύματα μαχαιρώματος. Για πρώτη φορά σημειώθηκαν επεισόδια και στη βορειότερη νοτιοαφρικανική επαρχία Λιμπόπο, όπου ένας άνδρας από την Μοζαμβίκη μαχαιρώθηκε και 11 άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

Η αστυνομία και η εισαγγελία ανακοίνωσαν ότι οι συλληφθέντες για επεισόδια ξενοφοβικής βίας θα παραπεμφθούν σε ειδικά δικαστήρια που θα συσταθούν ειδικά για την αντιμετώπιση του φαινομένου κατά προτεραιότητα.

Ο υπουργός αρμόδιος για τις υπηρεσίες πληροφοριών Ρόνι Κάσριλς παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση γνώριζε την απειλή από τα αισθήματα που έτρεφαν τμήματα του πληθυσμού εναντίον των μεταναστών στους οποίους επιρρίπτουν τη φτώχεια και την εγκληματικότητα, αλλά πρόσθεσε πως εξεπλάγη από τη σφοδρότητα των επεισοδίων.

"Φυσικά γνωρίζαμε ότι κάτι έβραζε. Είναι ένα πράγμα να ξέρεις ότι υπάρχει ένα κοινωνικό πρόβλημα και εντελώς άλλο να ξέρεις πότε θα σημειωθεί το ξέσπασμα", είπε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό SABC. Τα επεισόδια, που προκάλεσαν ανυπολόγιστη ζημιά στη διεθνή φήμη της Νοτίου Αφρικής ως της "χώρας του ουράνιου τόξου" (της πολυφυλετικότητας και της ανοχής) πλήττουν και την οικονομία της. Συνδικάτα και ορυχεία ανέφεραν ότι σε χρυσωρυχεία περί το Γιοχάνεσμπουργκ πολλοί εργάτες δεν εμφανίσθηκαν.

Οι κυβερνήσεις της Μοζαμβίκης, του Μαλάουι και της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσαν ότι θα βοηθήσουν όσους υπηκόους τους θέλουν να επαναπατρισθούν.

Ο Μανάλα Μανζίνι, επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών της Νοτίου Αφρικής, είπε στο Ρόιτερς ότι τα επεισόδια δεν αποκλείεται να υποκινήθηκαν και εντάθηκαν από ανθρώπους που συνδέονται με τις υπηρεσίες ασφαλείας του έκπτωτου καθεστώτος του απάρτχαϊντ. "Οπωσδήποτε υπήρξε η ανάμιξη ενός 'τρίτου χεριού'. Επρόκειτο για προμελετημένη προσπάθεια, ενορχηστρωμένη, καλά οργανωμένη. Έχουμε πληροφορίες ότι στοιχεία που είχαν αναμιχθεί στην υποκίνηση της βίας των εκλογών του 1994 πράγματι ξανάρχισαν επαφές με ανθρώπους που είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν".

Μεγάλο μέρος της αιματοχυσίας στα τελευταία χρόνια του απάρτχαϊντ οφειλόταν στις άγριες συγκρούσεις οπαδών του κόμματος Ελευθερίας των Ινκάτα των Ζουλού, ή IFP, με υποστηρικτές του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, ή ANC. Πιστεύεται ότι οι μαχητές του IFP υποστηρίζονταν μυστικά από τη λευκή μειοψηφία. "Δε θέλουμε να κατηγορήσουμε το IFP για αυτό, αλλά ορισμένοι άνθρωποί του μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν", δήλωσε ο Μανζίνι.



(Πηγή: ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: