Δευτέρα, Ιουνίου 23, 2008

Η ΜΕΛΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ......

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΟΛΙ στην ενορχηστρωμένη επίθεση ακρίβειας την οποία δέχεται ο Ελληνας καταναλωτής αναδεικνύεται η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου για την παθητική τους σταση, διά των επιχειρήσεων που ελέγχει. Ο στόχος της αύξησης των εσόδων για κάλυψη των ελλειμμάτων είναι απόλυτη προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο, που στην προσπάθειά του να τα… πάρει από όλους αδιαφορεί για τις συνέπειες που έχει η πολιτική αυτή στα ήδη ζορισμένα νοικοκυριά.


Η μείωση της αγοραστικής δύναμης βάζει «βόμβα» στην κατανάλωση, κάτι που ήδη αποτυπώνεται στα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την πορεία των λιανικών πωλήσεων. Η κατάσταση αναμένεται ακόμη πιο δύσκολη μέσα στο επόμενο δίμηνο, καθώς τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους και δαπάνες για μετακινήσεις, εφόσον ανήκουν στο 50% του πληθυσμού που θα καταφέρει φέτος να κάνει διακοπές.



Αυτές τις μέρες οι φορολογούμενοι πληρώνουν την πρώτη δόση του κτηματόσημου. Θα ακολουθήσει η λυπητερή για το ενιαίο τέλος ακίνητης περιουσίας, ενώ στο ταχυδρομείο βρίσκονται χιλιάδες εκκαθαριστικά σημειώματα, τα περισσότερα χρεωστικά. Φέτος, οι μισθωτοί θα πληρώσουν επιπλέον φόρους 730 εκατ. ευρώ για εισοδήματα, ενώ σε έμμεσους φόρους (ΦΠΑ) θα καταβάλουν επιπλέον 2,165 δισ. ευρώ.


Τις τσέπες θα αδειάσουν και τα αυξημένα ναύλα για όσους επιλέξουν μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους σε κάποιο τουριστικό θέρετρο. Αλλά κι όσοι μετακινηθούν με δικό τους αυτοκίνητο θα ακριβοπληρώσουν τη βενζίνη που κινείται στο 1,5 ευρώ, αλλά και τα διόδια που διπλασιάστηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος των διοδίων για τη διαδρομή (μετ’ επιστροφής) από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα αυξήθηκε από 18 στα 28,5 ευρώ (αύξηση 60%). Μόνος ευχαριστημένος για το ράλι των καυσίμων είναι ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος είχε θέσει τους φορολογικούς στόχους με τη διεθνή τιμή πετρελαίου –μετά την αναθεώρηση- να κινείται μεταξύ 90,3 και 100 δολαρίων το βαρέλι, που μέρες τώρα βρίσκεται πάνω από τα 130 δολάρια.


Την ίδια ώρα ένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού εισοδήματος κατευθύνεται στην εξόφληση λογαριασμών που αποτελούν ανελαστικές δαπάνες όπως το νερό και η ΔΕΗ. Σύμφωνα με ανάλυση του ΚΕΠΚΑ, από το 2004 έως το 2008 η ΕΥΑΘ επέβαλε αυξήσεις 30% στις μικρές καταναλώσεις νερού (μέχρι 10 m3) και 23% στις μεγαλύτερες, ενώ αύξησε το τέλος αποχέτευσης από το 55% στο 64% της κατανάλωσης νερού. Επιπλέον, αύξησε το πάγιο από 2,25 σε 2,60 ευρώ, το κόστος συντήρησης υδρομέτρου από 2,40 σε 3,12 ευρώ και το ΦΠΑ για το νερό από 8% στο 9%. Και επειδή θεωρεί ως είδος πολυτελείας την παροχή… αποχέτευσης την επιβαρύνει με ΦΠΑ 19%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα νοικοκυριό που πλήρωνε στην ΕΥΑΘ 11 ευρώ το τετράμηνο, τώρα πληρώνει 15 ευρώ (αύξηση 36%).


Το τσουνάμι των ανατιμήσεων φουσκώνουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που εκτός από τη σημαντική αύξηση παγίων και κόστους κατανάλωσης περιλαμβάνουν αυξήσεις σε δημοτικά τέλη και φόρους, αλλά και την ΕΡΤ. Το μόνο που μειώθηκε –και αυτό είναι το παράδοξο– είναι το ειδικό τέλος ανανεώσιμων πηγών (ίσως διότι η επιχείρηση επιμένει στον… λιθάνθρακα).



Την ανιούσα πήραν και τα τιμολόγια του φυσικού αερίου όπου εκτός από την αύξηση του κόστους κατανάλωσης (λόγω της σύνδεσης της τιμής του αερίου με το πετρέλαιο) αυξήθηκε το πάγιο κατά 56% από το 2005 έως σήμερα.


«Δεν πάει άλλο. Τα ελληνικά νοικοκυριά δεν τα βγάζουν πέρα», τονίζει η γενική γραμματέας του ΚΕΠΚΑ, υπογραμμίζοντας ότι πλέον η οικονομική κρίση πλήττει και τα μεσαία εισοδήματα. Σύμφωνα με την Λία Κεκελέκη: «Δεν μπορεί το Δημόσιο να κερδοσκοπεί σε βάρος του καταναλωτή. Ολες οι αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ αποτελούν άλλοθι για αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε όλα είδη, καθώς η ελληνική αγορά είναι ανώριμη και ο υγιής ανταγωνισμός αποτελεί γι’ αυτήν… άγνωστη λέξη». Η ίδια θεωρεί αναγκαίο «το «πάγωμα» –αν όχι τη μείωση– των τιμολογίων στις υπηρεσίες όχι μόνο παροχής ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, αλλά και των μεταφορών. Επιπλέον, θεωρεί επιβεβλημένη την ανάκληση των αυξήσεων 7,2% που αποφασίστηκαν στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Ιουλίου.


Οι δαπάνες για λογαριασμούς ΔΕΚΟ συμπιέζουν σημαντικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών προκαλώντας ασφυξία στην αγορά. «Η συρρίκνωση των εισοδημάτων βουλιάζει την κατανάλωση, με αποτέλεσμα να ανατροφοδοτείται η κρίση. Η μείωση του τζίρου των καταστημάτων φέρνει κλείσιμο καταστημάτων ή μείωση προσωπικού και άρα αύξηση της ανεργίας», τονίζει η γενική γραμματέας του ΚΕΠΚΑ, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολλαπλάσιες του πληθωρισμού οι αυξήσεις που εγκρίνονται από το υπουργείο Ανάπτυξης στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, ενώ οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα, είδη καθημερινής ανάγκης και φάρμακα –τα οποία δεν μπορεί να τα αποφύγει ο καταναλωτής– δημιουργούν «ένα τρομακτικό κοκτέιλ που οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη».



«Διανύουμε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους για το ελληνικό εμπόριο», παραδέχονται και οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, καθώς «δεν υπάρχουν εισοδήματα για διασκέδαση και κατανάλωση. Η φτώχεια έχει μπει στη ζωή μας και οι έμποροι βιώνουμε καθημερινά την οικονομική δυσχέρεια». Ηδη, τον περασμένο Μάρτιο οι πωλήσεις των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης μειώθηκαν κατά 12%, ενώ μειωμένες κατά 6,7% ήταν οι πωλήσεις των καταστημάτων επίπλων. Την ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει η αγορά επιβεβαίωσαν και τα στοιχεία του Μαΐου για τις ακάλυπτες επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές. Τα φέσια πενταμήνου άγγιξαν τα 500 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας νέο αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 16 μηνών.



Οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ συμπιέζουν την αγοραστική δύναμη....



ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΤΟΥ ΒΑΣΑΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΜΑΤΑ
ΠΑΡΑΓΕΙ ΜΙΑ ΑΚΡΩΣ ΥΠΝΩΤΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΩΔΙΑ....

1 σχόλιο:

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Είδες τι ωραία δουλεύει το σύστημα; Περιέργως όμως δεν το βλέπουν πολλοί...