Παρασκευή, Ιουλίου 11, 2008

Μία ανθρωποκτονία κάθε τρεις ημέρες βάσει ΕΛ.ΑΣ. .......

Ραγδαία είναι η αύξηση της εγκληματικότητας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδιο το Αρχηγείο της Αστυνομίας την Πέμπτη. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία η εγκληματικότητα της καθημερινότητας θα ξεπεράσει φέτος το ρεκόρ πενταετίας.

Και αυτό γιατί, τα εγκλήματα αυτά -όπως οι κλοπές και οι ληστείες που πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού- εμφανίζουν πολύ μεγάλη άνοδο, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στους πολίτες τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια ώρα, το κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες έρχεται να επιβαρύνει η αναποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ., αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία μειώνεται η καταστολή και τα ποσοστά εξιχνιάσεων. Τόσο στις διαρρήξεις όσο και στις ληστείες, τα ποσοστά των εξιχνιάσεων των υποθέσεων είναι μειωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι, ενώ, ταυτοχρόνως, οι αδυναμίες που καταγγέλλονται επί σειρά ετών ακόμα και από τους ίδιους τους αστυνομικούς (έλλειψη προσωπικού, απογύμνωση Αστυνομικών Τμημάτων, δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία κλπ.) συνεχίζουν να υπάρχουν. Έτσι, τα αποσπασματικά μέτρα που λαμβάνονται κατά καιρούς και οι εξαγγελίες που δεν γίνονται πράξη αφήνουν το πεδίο ελεύθερο στην ανάπτυξη του εγκλήματος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία σημειώνεται μία ανθρωποκτονία κάθε τρεις ημέρες, πάνω από 10 πολίτες πέφτουν θύματα κλοπής κάθε ώρα. Μία ληστεία σε τράπεζα σημειώνεται κάθε εργάσιμη μέρα, ενώ οι αλλοδαποί δράστες έφτασαν τους Έλληνες, εξ αιτίας της ανεργίας.

Η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο πέρσι σημειώθηκε στις κλοπές - διαρρήξεις, αφού φέτος έγιναν 33.576 διαρρήξεις, δηλαδή 6.026 περισσότερες από πέρσι. Επίσης, στις ληστείες και στις κλοπές τροχοφόρων, καθώς σημειώθηκαν 9.495 διαρρήξεις σε αυτοκίνητα σε σχέση με 6.901 που είχαν γίνει το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι. Αύξηση παρουσίασαν ακόμα και οι ανθρωποκτονίες, αλλά και στους βιασμούς, αφού σε ένα μόλις εξάμηνο σημειώθηκαν 107 βιασμοί, ενώ πέρσι όλο τον χρόνο δεν ξεπέρασαν τους 185.

Εν τω μεταξύ, ενώ το 2003 και το 2004 οι αλλοδαποί δράστες κλοπών ήταν κατά 50% λιγότεροι από τους εγχώριους, φέτος οι αριθμοί αλλοδαπών και ημεδαπών δραστών τείνουν να εξομοιωθούν. Γεγονός που αποδίδεται στην ανεργία που πλήττει τους αλλοδαπούς, οι οποίοι βρίσκονται, τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και στις άλλες μεγάλες πόλεις, οι οποίοι τα περασμένα χρόνια εύρισκαν πιο εύκολα δουλειά λόγω των Ολυμπιακών έργων.


πηγή : e-liberta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: