Τετάρτη, Ιουλίου 09, 2008

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ....

Τρώγοντας χαβιάρι
συζήτησαν για την πείνα...

"Τρώγοντας χαβιάρι και ξοδεύοντας 385 εκατ. ευρώ οι ηγέτες των πλούσιων βιομηχανικών κρατών συζήτησαν για την επισιτιστική κρίση και τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Καμία ουσιαστική δέσμευση για το μέλλον δεν έφερε η πολυσυζητημένη σύνοδος των οκτώ πλουσιότερων χωρών (Γερμανία, Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Ρωσία) που ολοκληρώνεται σήμερα, Τετάρτη στη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας.

Στη «διακήρυξη για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια» που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη στην Ιαπωνία, η G8 εκφράζει την «βαθιά της ανησυχία» για την εκτόξευση των τιμών, ζητά μοίρασμα των αποθεμάτων, αλλά δεν ανακοινώνει μέτρα για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο. Το κείμενο που υιοθετήθηκε κατά τη Σύνοδο αναφέρει ότι η εκτόξευση των τιμών «σε συνδυασμό με προβλήματα τροφοδοσίας σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, απειλεί την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια».

«Οι αρνητικές συνέπειες των πρόσφατων αυτών εξελίξεων θα μπορούσαν να βυθίσουν εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και να προκαλέσουν την υποχώρηση της προόδου που έχει σημειωθεί ως προς την υλοποίηση των στόχων της χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών», κυρίως σχετικά με την υποχώρηση της φτώχειας και της παιδικής θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η G8 ζητά από τις χώρες που διαθέτουν μεγάλα αποθέματα τροφίμων «να διαθέσουν μέρος αυτών σε χώρες που έχουν ανάγκη», αλλά κατά τρόπο που δεν θα παραβιάζει τους κανόνες των εμπορικών συναλλαγών. Όπως επισημαίνει η αύξηση των τιμών των ειδών διατροφής «τροφοδοτεί τις πληθωριστικές τάσεις και προκαλεί μακροοικονομικές ανισότητες», τη στιγμή που, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι τιμές των ειδών διατροφής έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 80% τα τρία τελευταία χρόνια.

Ανησυχία εξέφρασαν επίσης και για το αυξανόμενο κόστος της τιμής του πετρελαίου και συμφώνησαν στην πραγματοποίηση ενός φόρου για την παγκόσμια ενέργεια, στο οποίο θα συμμετέχουν παραγωγοί και καταναλωτές.

Επίσης, συμφώνησαν ότι θα εργαστούν από κοινού με άλλες χώρες για τη μείωση μέχρι το 2050 τουλάχιστον κατά 50% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου."

πηγή : e-liberta.gr

1 σχόλιο:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

το εχυμε ξαναπει...Ο καθε λαος...εχει τους κυβερνοντες που του αξιζουν...