Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 22, 2008

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ....

Τουρκικό δικαστήριο απαγόρευσε την πρόσβαση
στην ιστοσελίδα του Ρίτσαρντ Ντόκινς

Μετά από προσφυγή συγγραφέα, τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε να απαγορεύσει την πρόσβαση στην ιστοσελίδα του γνωστού Βρετανού βιολόγου Ρίτσαρντ Ντόκινς που υποστηρίζει ότι το έργο του βιολόγου είναι βλάσφημο.

Τη μήνυση είχε καταθέσει ο Αντνάν Οκτάρ, συγγραφέας πολλών βιβλίων με το ψευδώνυμο Χαρούν Γιαχιά, ο οποίος υποστηρίζει το ρεύμα του δημιουργισμού, σύμφωνα με το οποίο ο Θεός έχει δημιουργήσει τον κόσμο, όπως περιγράφεται στα ιερά κείμενα.

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Ντόκινς, συγγραφέας των βιβλίων Το εγωιστικό γονίδιο και Η περί Θεού αυταπάτη, είναι σφοδρός πολέμιος του δημιουργισμού και του ρεύματος του ευφυούς σχεδιασμού.

Ο Οκτάρ υποστήριξε ότι ο Ντόκινς έκανε σε ιστοσελίδες και blog δυσφημιστικά προσβλητικά σχόλια εναντίον του. Όπως εξηγεί στον Guardian εκπρόσωπος του Οκτάρ «υπάρχουν όρια που έχουν ξεπεραστεί». Προσθέτουν ακόμη ότι ζήτησαν να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα του Ντόκινς το «προσβλητικό», όπως το χαρακτηρίζουν, περιεχόμενο, χωρίς ανταπόκριση.

Αφορμή της διαμάχης υπήρξε ένας «Ατλαντας της Δημιουργίας» που συνέγραψε ο Οκτάρ και όπου παρουσιάζει αποδείξεις που απορρίπτουν την θεωρία της εξέλιξης. Το βιβλίο έλαβε και ο Ντόκινς, ο οποίος το χαρακτήρισε «παράλογο» και «εντυπωσιακά ανόητο».

Την απόφαση της απαγόρευσης πρόσβασης έλαβε ειρηνοδικείο της Κωνσταντινούπολης.

Μετά από μήνυση του Οκτάρ είχε απαγορευτεί το 2007 η πρόσβαση στην ιστοσελίδα φιλοξενίας blog wordpress.com με αφορμή την ύπαρξη δυσφημιστικού περιεχομένου εναντίον του. Τον περασμένο Απρίλιο δικαστήριο, και πάλι κατόπιν αιτήσεως του Οκτάρ, απαγόρευσε η πρόσβαση στην υπηρεσία Google Groups.

Παράλληλα, ο Οκτάρ απέτυχε να απαγορεύσει την κυκλοφορία του βιβλίου του Ντόκινς «Η περί Θεού αυταπάτη» για το, όπως υποστήριξε, προσβλητικό για την θρησκεία περιεχόμενό του.

πηγή : in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: