Τετάρτη, Οκτωβρίου 15, 2008

Γενοκτονία: «σύγκρουση» Αρμενίων - Τούρκων σε επιστημονικό συνέδριο

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε η πρεσβεία της Τουρκίας για το διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα την Επανάσταση των Νεότουρκων, που ξεκίνησε το 1908 από τη Θεσσαλονίκη, ενώ σημειώθηκε και «σύγκρουση» Αρμενίων και Τούρκων γύρω από τη Γενοκτονία.

Ένα μεγάλο μέρος των εργασιών του συνεδρίου, που διοργάνωσε το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, παρακολούθησε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Hakan Abaci, όπως και στελέχη της πρεσβείας στην Αθήνα και το προξενείο της Κομοτηνής. Ο κ. Abaci παρέθεσε και δεξίωση, στο πλαίσιο του συνεδρίου, στην προξενική κατοικία.

Η αναφορά του Αρμένιου καθηγητή Stefan Astourian, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στη Γενοκτονία των Αρμενίων προκάλεσε την άμεση αντίδραση Τούρκων στελεχών... της πρεσβείας και φοιτητών, στο ακροατήριο, που πήραν το λόγο για να προβάλουν τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρξε Γενοκτονία. Είπαν, μάλιστα, ότι δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα που να την αποδεικνύουν και τότε ο καθηγητής τούς πρότεινε να ψάξουν απλώς τα κρατικά αρχεία τους. Επισήμανε, ακόμα, πως και για τον Χίτλερ δεν βρέθηκαν έγγραφα που να τον συνδέουν με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγινε.

Στο συνέδριο τέθηκε και το ζήτημα της Γενοκτονίας σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού και στη συνέχεια του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και ο καθηγητής Ευριπίδης Γεωργανόπουλος αναφέρθηκε στο πόσο γρήγορα οι Νεότουρκοι διέψευσαν τις ελπίδες των Ελλήνων. Η καθηγήτρια Yura Konstantinova, από τη Βουλγαρία, υποστήριξε ότι στις αρχές του 20ού αιώνα δεν υπήρχαν μακεδονικό έθνος, εθνότητα και ταυτότητα και κατασκευάστηκαν αργότερα.

Το πόσο είναι ταμπού στην Τουρκία το θέμα της Επανάστασης των Νεότουρκων, όπως και η σχέση της με τον Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος ήταν Νεότουρκος, προκύπτει από την εισήγηση της καθηγήτριας Bursa Ersanli, από την Κωνσταντινούπολη. Όπως είπε, οι αναφορές στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας για τους Νεότουρκους και την Επανάστασή τους διαφοροποιούνται σχεδόν κάθε δέκα χρόνια.

«Η Επανάσταση των Νεότουρκων ήταν μια περίεργη επανάσταση, η οποία χρησιμοποίησε τον φιλελεύθερο συνταγματισμό, όχι γιατί τον πίστευε, αλλά για να διασώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό, μέσα στις εντάσεις των εθνικισμών και των πολέμων που ακολούθησαν», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Δημήτρης Καιρίδης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. Σημείωσε, ωστόσο, το γεγονός ότι πριν από 100 χρόνια υπήρξε ένα πείραμα εκλογών και κοινοβουλευτισμού σε μια μουσουλμανική αυτοκρατορία.

πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (http://epontos.blogspot.com/)

6 σχόλια:

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Ας μην ξεχνάμε ότι το 1908 βαρούσαν οι καμπάνες και ο κόσμος στη Σαλονίκη μαζευόταν στην Πλατεία που αργότερα ονομάστηκε Ελευθερίας για να γιορτάσει την .. ελευθερία που του υποσχέθηκαν οι Νεότουρκοι αλλά ποτέ δεν ήρθε...

palalos είπε...

.......ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ....Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΦΑΓΕ ΠΟΛΥ "ΠΑΡΑΜΥΘΑ".....ΚΑΙ ΠΡΟΔΩΘΗΚΑΝ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΗΘΕΛΕ ΤΟΤΕ....

Θεόδωρος Πασσαλίδης είπε...

Οι Τούρκοι δεν είναι ακόμα ώριμοι ούτε κοινωνικά ούτε πολιτικά για να παραδεχτούν τα εγκληματά τους εις βάρος της ανθρωπότητας. Μην ξεχνάμε εξάλλου πως το καθεστώς που διέπραξε αυτά τα αίσχη, βρίσκεται ακόμα στη εξουσία.

palalos είπε...

δεν θα ειναι ποτε ωριμοι και αυτο γιατι η προπαγανδα τους ξεκιναει απο κουνια....το θεμα ειναι εμεις τι κανουμε....μια ζωη υποτελεις και ρολιστες σε ενα εργο που εχει βρομισει...

kostasg4 είπε...

Όπως αρκετά ώριμοι δεν είναι και έλληνες να παραδεκτούν αντίστοιχα εγκλήματα και αρκετοί από αυτούς υπερηφανεύονται για αυτά. Η χειραγωγηση από κούνια δεν είναι ξένο προνόμιο. Το ζήσαμε και μεις σαν παιδιά
ΠΑΟΚ ΘΥΡΑ 4Α

palalos είπε...

αδερφέ Κώστα το ζήσαμε και το ζούμε....