Πέμπτη, Ιανουαρίου 29, 2009

Της Τρίχας το Γεφύρ

LISTEN : ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ - Της Τρίχας το Γεφύρ

«... δι' ελέου και φόβου περαίνουσα την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν...»

Στην ανάλυση του ορισμού της «κατ' Αριστοτέλην» ερμηνείας για την τραγωδία, το θρυλικό λαϊκό άσμα «Τη Τρίχας το Γεφύρ» διαγράφει το λυτρωτικό αποτέλεσμα (σκοπό) της τραγωδίας και τα αισθήματα της ανθρώπινης θυσίας για το κτίσιμο του γεφυριού. Μάταια χίλιοι μάστοροι και μύριοι μαθητάδες εργάζονταν. Ό,τι την μέρα έχτιζαν το βράδυ γκρεμιζόταν.


Το στοιχείο της Γέφυρας ζητούσε θύμα και μάλιστα ανθρώπινη θυσία (ο Αγαμέμνων θυσιάζει την Ιφιγένεια), το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό και κρατά απο την αρχαία Ελλάδα και συνεχίσθηκε στους προχριστιανικούς χρόνους - ίσως, μέχρι και σήμερα.

Το τραγούδι «Τη Τρίχας το γεφύρι» είναι ένα απο τα πιο θρυλικά ποντιακά τραγούδια που μεταβιβάστηκε απο στόμα σε στόμα και απο γενεά σε γενεά. Ο ίδιος ο μύθος υπάρχει στην Κύπρο και σε σαραντα πέντε γεφύρια της περιοχής των Βαλκανίων.

....η σύγκρουση δύο φιλοσοφιών, η μία ήταν της χριστιανικής θρησκείας και η άλλη της μαγείας.....

....οι δυνάμεις της κακίας και του σκότους εμπόδισαν την ανέργεση της γέφυρας πάνω απο ένα ορμητικό ποτάμι και έτσι εμπόδισαν την ευτυχία δύο νέων ανθρώπων που ένωσαν τη μοίρα τους. ....

2 σχόλια:

Λου είπε...

Καλημερα, Παλαλε.....επειδη εχω ριζες, απο την ταπεινη πολη της Αρτας.....και καμια φορα, πινω καφεδακια στο cafe Πρωτομαστορας, διπλα στο γεφυρι, το θροισμα των πλατανοφυλλων αποπνεει τη μελαγχολια, του καταδικασμενου ερωτα.....του ερωτα που πετρωσε.....αχ...τι μου θυμισες τωρα...

Πολλα φιλια!!!

Platon είπε...

Αν διγω σεν τη μανα μου,
αλλο μανιτσαν κι εχω....

Αν διγω σεν την καλην μου,
καλυτερην εβρηνω...

Τι εχει μεγαλυτερη αξια στο τραγουδι????? Η μητερα ή ο ερωτας???