Πέμπτη, Φεβρουαρίου 19, 2009

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ…


…δεν πρέπει μόνο να φαίνεται, αλλά και να είναι τίμια…

Είπα σήμερα να κάνω ένα μνημόσυνο στην ανύπαρκτη δικαιοσύνη … ΣΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΒΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ που υπάρχει σε όλους τους τομείς της ζωής, της κοινωνίας, της καθημερινότητας, του αθλητισμού, της οικονομίας, της εργασίας, της πολιτικής, του πολιτισμού και συγνώμη αν ξέχασα κάποιον τομέα…. Ουδείς προφήτης στον τόπο του λοιπόν…ας θυμόμαστε και επειδή δεν παραδειγματιζόμαστε, τουλάχιστον μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη…μάταιος κόπος όμως….τυχαίο παράδειγμα το παρακάτω....


ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ (Ο ΔΙΚΑΙΟΣ) (540 – 468 π.Χ.)


Υπήρξε επιφανής πολιτικός και στρατηγός των Αθηναίων. Στη μάχη του Μαραθώνα ήταν ένας απ` τους 100 Έλληνες στρατηγούς και στη συνέχεια ανακηρύχθηκε Άρχοντας των Αθηνών. Εκτός από τη μεγάλη σωφροσύνη και φιλοπατρία του, τον διέκρινε μια αυστηρότατη προσήλωση στο πνεύμα της δικαιοσύνης γι` αυτό και η ιστορία, δίπλα στο όνομά του, του κόλλησε τον χαρακτηρισμό `Ο δίκαιος`.
Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και πέθανε πάμπτωχος το 468 π.Χ., σε ηλικία 72 ετών.
Επειδή είχε αντιταχθεί στο ναυτικό πρόγραμμα του Θεμιστοκλή, οι τότε κρατούντες τον εξόρισαν. Σε λίγο, όμως, ξαναγύρισε και πήρε μέρος ενεργό και ένδοξο στη ναυμαχία κατά των Περσών στη Σαλαμίνα. (Μεταξύ των άλλων κατέλαβε τότε και το νησί Ψυτάλλεια). Το 473 π.Χ. στρατήγησε των Αθηναίων στη σπουδαία μάχη τους στις Παλαιές.
Η παράδοση μας διέδωσε και το εξής περιστατικό, που δείχνει την ποιότητα του εκλεκτού αυτού τέκνου της Αθήνας: Όταν τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση των Αρχόντων για να εξοριστεί ο Αριστείδης, ένας αγράμματος πολίτης, που δεν τον γνώριζε ούτε στην όψη του, συναντώντας τον Αριστείδη καθοδόν, του ζήτησε να γράψει πάνω στο όστρακο το όνομα `Αριστείδης`. Οπότε, χωρίς καν να του φανερωθεί εκείνος, τον ρώτησε τι κακό είχε κάνει ο Αριστείδης και ζητούσε να τον εξορίσουν. Τότε ο πολίτης του απάντησε πως τίποτε μεν δεν είχε κάνει το κακό, αλλά κουράσθηκε να ακούει συνέχεια να τον λένε όλοι `δίκαιο – δίκαιο`. Και ο Αριστείδης, μετά από αυτό, χωρίς καθόλου να διστάσει, έγραψε επάνω στο όστρακο το όνομά του.

3 σχόλια:

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Καλημέρα. Κι εμείς είμαστε απόγονοι τέτοιων ανθρώπων...

παλαλός είπε...

τί είμαστε φίλε μου????.......

Ανώνυμος είπε...

παλαλέ οσήμερο σε εμόν το blog έχω κλασικά τραγωδίας - άκουγατα και ένουμνε πολλά κλασικέσα αμά οστάν έρθα αδακές ετινάγα ασήν καρέκλα και εσκάλωσα τον χορό!!!
και ντο πολλά εχόρεψα... νε κρασία θέλω νε ούζα νε τσίπουρα! ΠΑΛΑΛΟΣ ΕΣΥ ΠΑΛΑΛΕΣΑ ΕΓΩ ;-)

όσο γι αυτό που μου λες σε σχόλειο στο blog μου, μακάρι να 'ξερα πώς γίνονται αυτά!

αγράμματος είμαι σ' αίκα και ώσταν έρχουμε σην Ελλάδα αέρχουμε και φτάσατο εσύ :-)
ΟΚ;