Δευτέρα, Φεβρουαρίου 23, 2009

η γλώσσα και η εξουσία


Αν η γλώσσα δεν είναι σωστή τότε αυτό που λέγεται δεν εννοείται. Αν αυτό που λέγεται δεν είναι αυτό που εννοείται τότε αυτό που θα έπρεπε να γίνει παραμένει ανεκτέλεστο. Αν αυτό παραμένει ανεκτέλεστο τότε τα ήθη και οι πράξεις ευτελίζονται. Αν τα ήθη και οι πράξεις ευτελίζονται η δικαιοσύνη θα παραστρατήσει. Αν η δικαιοσύνη παραστρατήσει οι άνθρωποι θα βρεθούν σε απελπιστική σύγχυση. Συνεπώς, δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυθαιρεσία σε ό,τι λέγεται. Αυτό έχει σημασία πάνω από όλα.

----

Αν σε παρακαλέσουν να αναλάβεις την εξουσία, με τι θα άρχιζες πρώτα; Πρώτα, θα έπρεπε να προσδιοριστούν σωστά οι έννοιες. Αν οι έννοιες δεν προσδιοριστούν σωστά δεν θα συμφωνούν οι λόγοι με τις πράξεις. Αν οι λόγοι δεν συμφωνούν με τις πράξεις οι υποθέσεις θα πηγαίνουν άσχημα. Αν οι υποθέσεις πηγαίνουν άσχημα καμιά τάξη και αρμονία δεν θα ευδοκιμεί. Αν δεν ευδοκιμεί καμιά τάξη και αρμονία η δικαιοσύνη θα καταντήσει αυθαιρεσία. Αν η δικαιοσύνη καταντήσει αυθαιρεσία ο λαός δεν θα ξέρει που να βάλει το χέρι και το πόδι του.


O Κομφούκιος, Κονγκ Φούτζι ή Κ'ουνγκ-φου-τζου, κυρ. "Διδάσκαλος Κονγκ", 28 Σεπτεμβρίου 551 - 479 Π.Κ.Ε.) υπήρξε διάσημος κινέζος διανοητής και κοινωνικός φιλόσοφος, οι διδασκαλίες και η φιλοσοφία του οποίου επηρέασαν βαθιά τη ζωή και τη σκέψη της Ανατολικής Ασίας. Υπήρξε ιδρυτής της Σχολής Ρου (Ru) της κινεζικής σκέψης. Οι διδασκαλίες του, όπως διατηρήθηκαν στα Ανάλεκτα, έθεσαν τα θεμέλια πολλών μεταγενέστερων κινέζικων απόψεων για την εκπαίδευση και την συμπεριφορά του ιδανικού άνδρα, πώς ένα τέτοιο άτομο θα πρέπει να ζει τη ζωή του και να αλληλεπιδρά με τους άλλους, και τα σχήματα της κοινωνίας και της διακυβέρνησης στα οποία θα πρέπει να συμμετέχει. Ο Fung Yu-lan, μια από τις μεγάλες αυθεντίες του 20ου αιώνα για την ιστορία της κινεζικής σκέψης, συγκρίνει την επιρροή του Κομφούκιου στην κινεζική ιστορία με εκείνη του Σωκράτη στη Δύση. Θεωρείται ηγετική μορφή του Κομφουκιανισμού.

2 σχόλια:

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Δυστυχώς αυτοί τα είπανε, αλλά σήμερα άλλα κόλπα εφαρμόζονται

παλαλός είπε...

ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΕΣ...ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ........