Δευτέρα, Μαΐου 18, 2009

19η Μαΐου 2009 - 90 χρόνια μετά....

Για πρώτη φορά, μετά από 90 χρόνια, αποστολή Ελλήνων Ποντίων θα επισκεφτεί στις 19 Μαΐου, την Παναγιά Σουμελά στον ιστορικό Πόντο


Ενενήντα χρόνια μετά τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, το κερί της μνήμης φέτος θα ανάψει για πρώτη φορά στην Παναγία Σουμελά στον ιστορικό Πόντο από χέρια Ελλήνων Ποντίων, τη 19η Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), Χαράλαμπος Αποστολίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με την ευκαιρία των επετειακών εκδηλώσεων. Μέχρι τώρα, αποστολές στην Παναγία Σουμελά πραγματοποιούνταν συνήθως Δεκαπενταύγουστο, αλλά ποτέ στις 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Της αποστολής των Ελλήνων Ποντίων θα ηγηθεί ο Ιβάν Σαββίδης, βουλευτής της ρωσικής Δούμας, Συντονιστής της περιφέρειας ΣΑΕ, χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, με πρωτοβουλία του οποίου γίνεται το προσκύνημα. Στην αποστολή από την Ελλάδα εκτός από τον κ. Αποστολίδη, θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ Αβραάμ Αϊβαζίδης, η γραμματέας της ΠΟΠΣ, Χριστίνα Σαχινίδου και άλλα μέλη των δύο ομοσπονδιών.

«Η μνήμη των νεκρών δεν μπορεί παρά να μας ενώνει», τόνισε – μεταξύ άλλων – ο πρόεδρος της ΠΟΠΣ, υπενθυμίζοντας το αρχαίο ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει».

«Διεκδικούμε διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τη διάσωση και διατήρηση των ελληνικών μνημείων που απόμειναν στην επικράτεια της Τουρκίας, όπως και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ποντιόφωνων μουσουλμάνων του ιστορικού Πόντου», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΠΣ.

Το μήνυμα των ομογενών Ποντίων μετέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ, Αβραάμ Αϊβαζίδης.

Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι δύο ομοσπονδίες, ανακοινώθηκε ότι την παραμονή της επετείου, στις 18 Μαΐου το βράδυ, στην πλατεία Αγίας Σοφίας θα γίνει αγρυπνία.

Στην τελετή μνήμης καλούνται όλοι στις επτά το βράδυ να ανάψουν ένα κερί για τα 353.000 θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που ζητούν δικαίωση, τόνισε η γραμματέας της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου, υπενθυμίζοντας ότι λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, πυριχιστές, ντυμένοι με ποντιακές στολές, θα κάνουν εννέα κύκλους στην πλατεία, όσες είναι και οι δεκαετίες που πέρασαν από τη μαρτυρική εκείνη ημέρα. Θα ακολουθήσει η προβολή από γιγαντοοθόνη της ταινίας μικρού μήκους «Η μνήμη του Γένους», και ένα μουσικο-θεατρικό δρώμενο με θέμα « Εύξεινος Πόντος: Μύθος και πραγματικότητα».


Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μήνυμα του Συντονιστή Περιφέρειας ΕΣΣΔ Ιβάν Σαββίδη με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου της Μικράς Ασίας
Μόσχα, 17.05.2009

Αγαπητά αδέλφια,

Κάθε χρόνο, στις 19 Μαΐου, στην Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου της Μικράς Ασίας, οι Έλληνες όλου του κόσμου πραγματοποιούν συγκεντρώσεις.

Αυτή η ημερομηνία είναι τραγική στην ιστορία του λαού μας. Πάνω από ένα τέταρτο του εκατομμυρίου Έλληνες του Πόντου έγιναν θύματα της φοβερής γενοκτονίας το 1916-1923 που άρχισαν οι Νεότουρκοι. Οι πρόγονοί μας, οι ειρηνικοί ορθόδοξοι χριστιανοί, που ζούσαν, πίστευαν, αγαπούσαν, μεγάλωναν τα παιδιά τους και καλλιεργούσαν την Άγια για εμάς γη του Πόντου, είχαν εξοντωθεί σκληρά.

Η γενοκτονία δεν είναι μόνο αφανισμός του συγκεκριμένου λαού με δικά του έθιμα και πίστη. Είναι η ιδέα των παράλογων ατόμων έναντι του μέλλοντος και της εξέλιξης του πολιτισμού γενικότερα. Εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί, εκατοντάδες χιλιάδες κατεστραμμένες μοίρες των συγγενών τους, εκατοντάδες χιλιάδες αγέννητα παιδιά…

Σήμερα θρηνούμε όλους αυτούς που τραγικά έφυγαν από τη ζωή σ’ εκείνα τα φοβερά, για τον ποντιακό ελληνισμό, χρόνια. Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από εκείνα τα θλιβερά γεγονότα, οι πληγές, που προκάλεσαν στο λαό μας, ακόμα πονάνε. Γι’ αυτό η μνήμη είναι Άγια.

Γυρίζοντας τις σκέψεις μας σ’ εκείνα τα τραγικά γεγονότα, ας μνημονεύσουμε με ένα λεπτό σιγής όλους τους αθώα σκοτωμένους…Εμείς, οι Έλληνες, που ζούμε σήμερα, πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να αναγνωριστεί η γενοκτονία του λαού μας από την τουρκική κυβέρνηση και την παγκόσμια κοινότητα.

Σήμερα όλος ο πολιτισμένος κόσμος καταδικάζει την βία έναντι του ανθρώπου και τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν έναντι ενός λαού. Πρόσφατα 20 χώρες αναγνώρισαν την γενοκτονία των Αρμενίων. Εμείς καλύτερα απ’ όλους καταλαβαίνουμε αυτόν τον πόνο και για αυτό έχουμε μεγάλη θέληση να αποκατασταθεί το ιστορικό δίκαιο.

Μόνο δυνατοί και ενωμένοι λαοί και κράτη είναι ικανοί να υπερασπίζονται το δίκαιο και να πετυχαίνουν τους σκοπούς τους. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός, ενωμένος, μπορεί και πρέπει να επιδιώξει την αναγνώριση της γενοκτονίας ώστε τέτοιες τραγωδίες να μην επαναληφθούν ποτέ και τα τέκνα μας να ζούνε σε ειρήνη και γαλήνη.

Υποκλινόμαστε και αποδίδουμε αιώνιο φόρο τιμής και μνήμης σε όλους τους αδικοχαμένους Έλληνες του Πόντου.

Εύχομαι ο Θεός να μας προστατεύει όλους.

Ιβάν Σαββίδης