Δευτέρα, Ιουλίου 27, 2009

Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς, με επιστολή του προς τα μέσα ενημέρωσης, διαμαρτύρεται για την περικοπή σκηνής από το φιλμ που ετοίμασε για την ιστορία του Παρθενώνα και που προβάλλεται στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, κατά την οποία εικονίζονται κληρικοί των πρώτων χριστιανικών χρόνων να καταστρέφουν γλυπτά του μνημείου.

Στην περικοπή της σκηνής προέβη η διοίκηση του Μουσείου σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, μετά από διαμαρτυρίες εκκλησιαστικών παραγόντων.

Ο κ. Γαβράς μιλώντας στο MEGA (ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO), δήλωσε : «Μπορεί τα δικαιώματα να ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, που μου ανέθεσε την παραγωγή του φιλμ, αλλά μετά την περικοπή δεν είναι πια το δικό μου φιλμ».

Στην επιστολή που απέστειλε προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανέφερε : «Σκοπός μου ήταν να δείξω - βασιζόμενος σε αναμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα, ότι η σταδιακή " συρρίκνωση " του Παρθενώνα δεν πρέπει να αποδοθεί σε τυχόν φθορές μέσα στο χρόνο ή σε ενδεχόμενες αδυναμίες της κατασκευής του, αλλά αντίθετα οφείλεται στον φανατισμό των ανθρώπων καθώς και στην βαρβαρότητα των διαδοχικών εισβολέων, χωρίς να ξεχνά κανείς τις ασύστολες λεηλασίες του λόρδου Έλγιν, πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας».

Ακόμη, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της σκηνής, τόνισε : «Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι θρησκόληπτοι που άλλοτε ακρωτηρίαζαν τα αγάλματα, σήμερα επεμβαίνουν και κόβουν τις εικόνες. Το πεδίο των λογοκριτών εμπλουτίσθηκε με ανώτερους δημοσίους λειτουργούς των οποίων το καθήκον είναι η προστασία της Δημοκρατίας. Οι νόμοι που προστατεύουν τα Πνευματικά Δικαιώματα των Δημιουργών, απαγορεύουν ρητά οποιαδήποτε αλλαγή σε μία κινηματογραφική ταινία χωρίς τη συγκατάθεση του σκηνοθέτη».

Τέλος, ο κ. Γαβράς επεσήμανε πως σκοπός της δημιουργίας του έργου ήταν να καταδείξει ότι ο Έλγιν κατέστρεψε μέρος του ναού και έκλεψε τα αγάλματά του για κερδοσκοπικούς λόγους και προσέθεσε : «Ο αγοραστής, δηλαδή ο κλεπταποδόχος, ήταν το αγγλικό κράτος. Τα αγάλματα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του Παρθενώνα».


με πηγές από : cosmo.gr


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

έτσι και αλλιώς η χριστιανική εκκλησία έχει καταπατήσει όλο τον ελληνικό πολιτισμο, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα τώρα.
Ευτυχώς κάποια θαύματα των προγόνων μας είναι τόσο τεράστια σε τέχνη ομορφιά και όγκο που δεν μπόρεσαν να καλυφθούν.

palalos είπε...

o σκοταδισμός τους υπήρχε και θα υπάρχει αδερφέ..αλλά η αποσιώπηση των γεγονότων ήταν και είναι ένα ακόμα επίτευγμα ελληνικό...

DimisK είπε...

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα..

AATON είπε...

Θα γίνεις αιτία να καθίσω μια μέρα να απαριθμήσω όλα εκείνα τα στραβά που σημαίνουν Έλληνας και Ελλάδα, και θα γίνω πάλι 'ο κακός'.

Ας κρύψουν αν μπορούν οι κληρικοί, το γεγονός του ότι κάτω από κάθε σχεδόν εκκλησία, υπάρχουν ερείπια αρχαίων ναών. Ερείπια που επιμελώς εξαφανίστηκαν, ώστε τίποτε να μην θυμίζει την αρχαία δόξα και αίγλη του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος.
Χτίστηκαν εκκλησίες, για να υποδουλώσουν ότι είχε απομείνει ελεύθερο και υψηλό, υποδουλώνοντας έναν λαό και έναν πολιτισμό, που άφησε τόσα στην ιστορία.
Από τότε και μετά, το ποτάμι γύρισε την ροή του, και άρχισε να κυλά προς τα πίσω γράφοντας φτηνές ιστορίες και σβήνοντας ότι μεγάλο είχε γραφτεί ως τότε.

palalos είπε...

Aaton αδερφέ μου, πρέπει κάποια στιγμή η αλήθεια να βρεί την θέση της…η μέρα που θα ξυπνήσει ο κόσμος έχει ανάγκη αυτούς που ακόμα βαστάνε και αγρυπνούν…να αγρυπνούν και οι παπάδες ασφαλώς, αλλά από φόβο μην τυχόν οι μέχρι τώρα «πιστοί» τους πάνε με δάδες και στουπιά να κάψουν και να γκρεμίσουν όλους τους οίκους εκμετάλλευσης της ανθρώπινης ανάγκης να πιστεύει και να αντλεί δύναμη από κάπου…η ιστορία επαναλαμβάνεται λένε…ας ετοιμάζονται οι ρασοφόροι για τα χειρότερα…

ΠΛΑΝΗΤΑΣ είπε...

Aυτό που έκαναν στον Γαβρά είναι ένα διαρκές έγκλημα.
Πρώτα του ζήτησαν να φτιάξει ένα φιλμ για την πολιτιστική ολυμπιάδα, όταν όμως είδαν ότι πάει να πει την αλήθεια στην εξιστόρηση των γεγονότων του επέβαλλαν την πιο στυγνή λογοκρισία. Στο τέλος πήγαν να τα μπαλώσουν πάλι αλλάζοντας λεγόμενα και δηλώσεις του. Τελικά μόνο το κουκούλωμα ευδοκιμεί σ'αυτή την κοινωνία...