Κυριακή, Ιανουαρίου 15, 2012

ΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ


Η Τραπεζούντα, «η καλλίστη των πόλεων» όπως την ονόμασε τον 11ο αιώνα ο πατριάρχης Ιωάννης Η΄ Ξιφιλίνος, αποτέλεσε την πρωτεύουσα των Ελλήνων στην Ανατολή για πάνω από δύο χιλιετίες. Υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών και εμπορικών σχέσεων, στο κέντρο στρατιωτικών και πολιτικών ενδιαφερόντων. Στη μεγάλη ακμή της υπήρξε η πρωτεύουσα μιας Αυτοκρατορίας, της Αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών. Αυτό το ιστορικό ντοκιμαντέρ καταγράφει την άνοδο και την πτώση του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, που κατέληξε στο μεγάλο διωγμό και την γενοκτονία των ελλήνων ποντίων από τους Νεότουρκους, στην αυγή του 20ου αιώνα.

Με οδηγό τον καταξιωμένο Έλληνα ηθοποιό Κώστα Αρζόγλου (ο οποίος κατάγεται απ' την περιοχή) καθώς και με τη βοήθεια διεθνούς φήμης ερευνητών από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Κύπρου, «Τα χνάρια των Αργοναυτών» αποτελούν την πρώτη επιστημονική προσπάθεια οπτικοακουστικής καταγραφής της ποντιακής μνήμης, παράδοσης και ιστορίας.

Ο ποντιακός ελληνισμός ξεριζώθηκε και σήμερα μοναδικός μάρτυρας για την μακραίωνη παρουσία του, είναι τα λείψανα του μνημειακού πολιτισμού που δημιούργησε. Ο Θεοδόσης Κυριακίδης, Θεολόγος – Ιστορικός, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κάθε φορά που πηγαίνουμε στον Πόντο είναι σαν να επιστρέφουμε στο χωριό μας, σαν να βρίσκουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Μιλάμε την ίδια γλώσσα, χορεύουμε τους ίδιους χορούς, τραγουδάμε τα ίδια τραγούδια, τρώμε τα ίδια φαγητά, είναι πραγματικά σαν να βρίσκουμε ξανά τα χαμένα μας αδέρφια».

Παρουσίαση, αφήγηση: Κώστας Αρζόγλου
Σκηνοθεσία, Φωτογραφία: Αλέξης Μπαρζός
Έρευνα & Επιστημονική επιμέλεια: Θεοδόσης Κυριακίδης
Σενάριο: Νικόλας Ζηργάνος
Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης
Μοντάζ: Γιάννης Μπιλήρης, Άννα Πρόκου
Διεύθυνσή & Οργάνωση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή

Μια παραγωγή της Small Planet για το Ερευνητικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, ©2010.

2 σχόλια:

Platon είπε...

Η καλλίστη των πόλεων, η θεόσωστη και θεοσυντήρητη, η πρώτη ελληνική πόλη που συνάντησαν οι "Μύριοι" του Ξενοφώντα, η πόλη που "αγκάλιασε" τους πρόσφυγες της ομώνυμης πόλης της Τραπεζούντας στην Αρκαδία το 371 π.Χ., σα να γνώριζαν ότι και οι ίδιοι, τρόπον τινά, θα γνώριζαν από κοντά την προσφυγιά και τον πόνο, αιώνες αργότερα...
Πολύ καλό αφιέρωμα Παλαλόν πουλί μ'... Γουρμπάν σ' να ίνουμε...!!!

palalos είπε...

!!! Όλο και λιγότερα πράγματα Πλάτων τεμόν μας θυμίζουν την καταγωγή και την Ιστορία μας...φοβάμαι ότι πολύ σύντομα όλα θα έχουν ξεχαστεί και αυτό είναι τρομακτικό για την εξέλιξή μας...Φιλέματα γιαβριμ!