Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2012

Να λέμε τα στραβά , να λέμε και τα καλά τους...

 ...ενώ στην  Ελλάδα ο πολιτικός στρουθοκαμηλισμός και η πνευματική-πολιτιστική-ιστορική πενία μεγαλώνει...στην Γαλλία ...:

Το νόμο για τη γενοκτονία ψήφισε η Γερουσία

 
Στην έγκριση του νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση άρνησης των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, προχώρησε τη Δευτέρα (23-01-2012) η Γερουσία της Γαλλίας με ψήφους 127 - 86, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της Τουρκίας που απειλεί με διπλωματικά αντίμετρα.

Υπέρ του νόμου έχουν ήδη ψηφίσει και μάλιστα με σημαντική πλειοψηφία τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης. Η γενοκτονία είναι αναγνωρισμένη από το γαλλικό δίκαιο ήδη από το 2001.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμα που φτάνουν τα 45.000 ευρώ και φυλάκιση μέχρι και ενός έτους για τους παραβάτες.

Νωρίτερα τη Δευτέρα το σώμα απέρριψε κατά πλειοψηφία ένσταση που θα μπορούσε να εμποδίσει την ψήφιση του νόμου για την ποινικοποίηση της άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Το νομοσχέδιο χρειάζεται πλέον μόνο την υπογραφή του Νικολά Σαρκοζί προκειμένου να αποκτήσει ισχύ νόμου.

Από την πλευρά της η Τουρκία, ήδη από την ψήφιση του νόμου από την Εθνοσυνέλευση, έχει ακυρώσει την αμυντική και πολιτική και οικονομική συνεργασία με τη Γαλλία ενώ έχει ανακαλέσει τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις.

Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, επισήμανε από το Στρασβούργο ότι η Τουρκία (ως χώρα ή Τούρκοι πολίτες) θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για να καταδικάσει τη Γαλλία.

«Θα είναι μια ιστορική ντροπή και απειλή για την ελευθερία έκφρασης» είπε ο κ. Αρίντς.

Ο Αρίντς, που εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ΕΔΑΔ θα κρίνει το νόμο «αντίθετο προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ότι «προσπαθεί να χρησιμοποιήσει για σκοπούς εσωτερικής πολιτικής μια απόφαση κατά της Τουρκίας» και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «πολύ επιβλαβείς συνέπειες» για τις γαλλοτουρκικές σχέσεις.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την τουρκική οργή, ο Γάλλος πρόεδρος απέστειλε επιστολή στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο δεν ξεχωρίζει καμία χώρα και πως το Παρίσι γνωρίζει «τα βάσανα που υπόμεινε ο τουρκικός λαός» κατά τα τελευταία χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε από την πλευρά του την Άγκυρα να μην αντιδρά υπερβολικά, τονίζοντας πως η Γαλλία τη θεωρεί «πολύ σημαντικό σύμμαχο».
πηγή : epontos.blogspot.com

2 σχόλια:

Platon είπε...

Μήπως...λέω μήπως, οι Γάλλοι νιώθων κατά κάποιο τρόπο συνυπεύθυνοι για τη γενοκτονία των Αρμενίων? Το κάνουν για να "θολώσουν" τα νερά, για όλα αυτά που έπονται? Δεν ξέρω...

Είμαι πλέον πολύ επιφυλακτικός σε κάθε είδους ανθρωπιστικές διακυρήξεις κλπ. ...

palalos είπε...

Δεν έχεις καθόλου άδικο στο να έχεις επιφυλάξεις...πόσο μάλλον όταν και μεγάλο κομμάτι Ελλήνων είναι μέσα στην φαυλότητα για το μέγιστο ζήτημα των γενοκτονιών...