Τρίτη, Οκτωβρίου 23, 2007

ΛΑΜΟΓΙΑ, ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ;;;;


«Φέσι» περίπου 1 εκατ. ευρώ έβαλαν στη Βουλή οι βουλευτές την τελευταία διετία (από 1/1/2006 έως 16/9/07) για υπερβάσεις του πλαφόν στις χρεώσεις κινητών και σταθερών τηλεφώνων, εκκρεμότητα που έρχεται τώρα να ρυθμίσει ο νέος πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, με απόφασή του, η οποία ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή.

Πρόκειται για ένα «βάρος» στα οικονομικά της Βουλής, το οποίο δεν είχε υπολογιστεί στον τελευταίο προϋπολογισμό που είχε καταρτίσει η προηγούμενη πρόεδρος Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα και το οποίο τακτοποιείται με διακανονισμό και τμηματική εξόφληση με δόσεις για όσους διατέλεσαν βουλευτές κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και μέχρι την έναρξη της παρούσας Βουλής.

Δηλαδή, συμπεριλαμβάνει και τη «νεκρή» περίοδο των εκλογών, καλύπτει δηλαδή και τις υπερβάσεις που έκαναν οι βουλευτές με τα τηλέφωνά τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Κύκλοι του προέδρου σημείωναν, χθες, πως ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί και κατά το παρελθόν, το 1996, το 2000 και το 2004 στην έναρξη κάθε νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και ότι το ακριβές ποσό θα γίνει γνωστό, όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση.

Σε γραπτή ανακοίνωση, που εξέδωσε χθες η κ. Μπενάκη, αναφέρει πως από το 2006 στον προϋπολογισμό της Βουλής προβλέπονται τα αναγκαία ποσά για την πληρωμή των παροχών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, μόνο όσον αφορά την ατέλεια που έχει οριστεί για τους βουλευτές και τα ποσά αυτά έκτοτε καταβάλλονται ανελλιπώς.

Το πλαφόν για την κινητή τηλεφωνία είναι 250 ευρώ τον μήνα και για τη σταθερή 13.500 ευρώ τον χρόνο.

Η ίδια, ωστόσο, όσον αφορά το χρέος των 32,7 εκατ. ευρώ της περιόδου 2000-2005 αποποιείται κάθε ευθύνη, την οποία επιρρίπτει στον προκάτοχό της, Απ. Κακλαμάνη, αλλά και στις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) που δεν φρόντισαν να κάνουν ειδικό διακανονισμό με τον ΟΤΕ μετά την έξοδο του τελευταίου από τον στενό δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με την κ. Μπενάκη, χρειάστηκαν τρία χρόνια διαπραγματεύσεων της Βουλής με τον ΟΤΕ (από το 2004 έως τον Μάρτιο του 2007), προκειμένου να συμφωνηθεί η εξόφληση του χρέους σε 10 ετήσιες δόσεις, από τις οποίες εντός του 2007 πληρώθηκαν οι δύο, ύψους 7 εκατ. ευρώ.

Λ. Γαλανός



Δεν υπάρχουν σχόλια: