Τρίτη, Οκτωβρίου 23, 2007

....ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΤΟΥΣ....

Η Microsoft αποφάσισε τη Δευτέρα να τερματίσει την τριετή της διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνοντας ότι θα συμμορφωθεί με την ιστορική αντιμονοπωλιακή απόφαση της ΕΕ που της επέβαλε πρόστιμο-ρεκόρ 497 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο αποφάσισε τελικά να μην ασκήσει νέα έφεση στην απόφαση που εξέδωσε στις 17 Σεπτεμβρίου το Ευρωπαϊκό Πρωτοδικείο, με την οποία απέρριπτε την προηγούμενη έφεση της εταιρείας

Η Microsoft τώρα δέχεται να δώσει ευκολότερη πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα τα οποία χρειάζονται οι ανταγωνιστές της για την ανάπτυξη προγραμμάτων που συνεργάζονται ομαλά με το λειτουργικό σύστημα Windows. Η μεταβολή αυτή αναμένεται να βοηθήσει ιδιαίτερα τις εταιρείες που παράγουν λογισμικό για διακομιστές.

«Ο αντίκτυπος των αλλαγών αυτών αρχίζει τώρα και θα συνεχιστεί για αρκετά ακόμα χρόνια» δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Νίλι Κρος. «Είναι μια νίκη για τους καταναλωτές».

Η επίτροπος εμφανίστηκε βέβαιη ότι στο μέλλον η Microsoft δεν θα εκμεταλλευτεί την κυριαρχία της στα λειτουργικά συστήματα «για να βλάψει τους καταναλωτές πλήττοντας τον ανταγωνισμό».

Σύμφωνα με την αρχική ετυμηγορία της Κομισιόν το 2004, η Microsoft εκμεταλλεύτηκε την κυριαρχία της στους υπολογιστές γραφείου για να παραγκωνίσει τους ανταγωνιστές της στην αγορά διακομιστών και στα προγράμματα αναπαραγωγής πολυμέσων.

Η Επιτροπή είχε τότε επιβάλει στην εταιρεία πρόστιμο-ρεκόρ 497 εκατ. δολαρίων, το οποίο αργότερα αυξήθηκε κατά 280 εκατ. ευρώ λόγω μη συμμόρφωσης. Υποχρέωσε επίσης τη Microsoft να πουλά το λειτουργικό σύστημα Windows στην ΕΕ χωρίς το ενσωματωμένο πρόγραμμα πολυμέσων Media Player, ώστε να μην βλάπτεται ο ανταγωνισμός. Της ζήτησε ακόμα να αποκαλύψει σε ανταγωνιστές της μυστικό κώδικα ώστε τα προϊόντα τους στο χώρο των διακομιστών να συνεργάζονται καλύτερα με τα Windows.

Στο εξής, η Microsoft θα χρεώνει άλλες εταιρείες λογισμικού μόνο για 31 προτόκολλα διακομιστών που καλύπτονται από πατέντες, από τα 154 που χρέωνε μέχρι σήμερα.

Επίσης, η εταιρεία θα χρεώνει με το εφάπαξ ποσό των 10.000 ευρώ τις «πλήρεις και ακριβείς» τεχνικές πληροφορίες που απαιτούνται για την ανάπτυξη προϊόντων που συνεργάζονται με τα Windows. Η Microsoft απαιτούσε μέχρι σήμερα ποσοστό επί των κερδών. Ακόμα, το παγκόσμιο δικαίωμα χρήσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Microsoft θα κοστίζει στους ενδιαφερόμενους το 0,4% των εσόδων τους, από το 7% που ζητούσε η Microsoft.

Η επίτροπος Ανταγωνισμού, πάντως, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά τη συμπεριφορά της εταιρείας στο μέλλον για να εξασφαλίσει ότι δεν εφαρμόζονται μονοπωλιακές τακτικές.

Στην τελική συμφωνία μεταξύ της Microsoft και της Κομισιόν οδήγησαν τα καθημερινά τηλεφωνήματα μεταξύ της Νίλι Κρος και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Στιβ Μπάλμερ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Κρίσιμο ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε και το δείπνο εργασίας που είχαν πρόσφατα κοντά στην πατρίδα της, το Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

«Εγώ πλήρωσα το δείπνο» σχολίασε η Κρος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


ΑΣ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ .... ΧΑ ΧΑ ΧΑ ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: