Κυριακή, Ιανουαρίου 13, 2008

ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΩ Νο.1-ΧΩΡΙΣ ΣΑΛΙΟ.....





ΠΟΝΑΕΙ ΑΔΕΡΦΙΑ....ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΕΡΙΧΝΑΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΣΑΛΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΝΑΕΙ....ΤΩΡΑ ΟΥΤΕ ΣΑΛΙΟ.....


Το πληθωριστικό σοκ, που απειλεί να πλήξει την χώρα μας, αναγκάζει την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα κατά της ακρίβειας. Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να ανακοινώσει ενδεικτικές τιμές σε μία σειρά από προϊόντα πρώτης ανάγκης, προκειμένου να μπει «φρένο» στον πληθωρισμό, ο οποίος τραβά την ανηφόρα.

Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο λαμβάνει ανησυχητικά μηνύματα για τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης στα φαινόμενα εκτόξευσης των τιμών σε είδη, όπως το ψωμί (η τιμή του αυξήθηκε 14,9% μέσα σε ένα χρόνο τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα προχθεσινά στοιχεία της ΕΣΥΕ), τα ζυμαρικά (21,3%), τα όσπρια (10,4%) και φυσικά τα καύσιμα (26,7% στο πετρέλαιο θέρμανσης και 15,3% στα καύσιμα αυτοκινήτου).

Και ενώ αρχικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προσπάθησαν να αποσείσουν τις ευθύνες, «δείχνοντας» ως αιτία του κακού τις διεθνείς εξελίξεις και συγκεκριμένα στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου και των δημητριακών, τώρα ομολογεί εμμέσως ότι έχει μερίδιο και η εγχώρια κερδοσκοπία, την οποία και έχει αφήσει ανεξέλεγκτη.

Ο κρατικός αυτός τιμοκατάλογος βρίσκεται υπό επεξεργασία από το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει προϊόντα, όπως το ψωμί και το γάλα. Κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου, μάλιστα, υποστηρίζει πως το εν λόγω μέτρο έχει ως πρότυπο την ενδεικτική τιμή, που ισχύει στα μπουκαλάκια του νερού σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης (κυλικεία πλοίων) και που θεωρείται επιτυχημένο, αφού σχεδόν πουθενά δεν πωλείται το νερό σε υψηλότερη τιμή από τα 0,50 ευρώ.

Αυξήσεις – «ψίχουλα» στους μισθούς

Η «έκρηξη» του πληθωρισμού – σύμφωνα πάντα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης – δύναται να αντιμετωπιστεί με αυξήσεις – «ψίχουλα» στους μισθούς, στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στον δημόσιο τομέα, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να περιοριστούν σε αυξήσεις βασικών μισθών 3%, ενώ στις συντάξεις στο 4%. Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει, ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας, ζήτησε «υπευθυνότητα», που υπολογίζεται σε αυξήσεις έως 5%, τις οποίες το οικονομικό επιτελείο θεωρεί συμβατές με την προσπάθεια συγκράτησης των τιμών. Στο μεταξύ, η ΓΣΕΕ έχει ζητήσει αυξήσεις 10,5% για το 2008........



πηγή : e-liberta.gr

1 σχόλιο:

angelos είπε...

kapoia stigmi prepei na ginei k auto.. na ginei swsta omws.
giati exoume ftasei i kerdoskopia k i m@l@kia na nai ta ethnika mas spor.