Πέμπτη, Μαρτίου 06, 2008

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΙΜΩΣ ΑΠΟΚΡΙΑ....ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ....ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ "ΔΙΑΣΚΕΥΗΣ" ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ



Αποκριά σημαίνει αποχή από το κρέας-προετοιμάζει τον άνθρωπο ψυχικά και σωματικά για την περίοδο του Πάσχα και την Ανάσταση. Στα λατινικά ταυτίζεται με το καρναβάλι καθώς και αυτή η λέξη προέρχεται από το carne που σημαίνει κρέας και το ρήμα vale που σημαίνει περνώ. Η περίοδος της Αποκριάς θεωρείται κατεξοχήν περίοδος εκτόνωσης, μια περίοδος κατά την οποία ο άνθρωπος ξεφεύγει από την καθημερινότητά του και εξωτερικεύει τα πάθη του με τη βοήθεια της μεταμφίεσης.

Όλοι συμφωνούν ότι τα έθιμα της Αποκριάς έχουν τις ρίζες τους βαθιά στην αρχαιότητα και σηματοδοτούν την μετάβαση από το χειμώνα στην άνοιξη, την αναγέννηση της φύσης. Μάλιστα, υπάρχουν πολλές ομοιότητες με τα "Σατουρνάλια", μια από τις αρχαιότερες γιορτές προς τιμήν του Διονύσου, κατά την οποία οι πιστοί μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν και κατανάλωναν άφθονη ποσότητα κρασιού προς τιμή της θεότητας.

Στους νεότερους χρόνους η γιορτή διατήρησε τα δύο βασικά σκέλη της: το φαγοπότι και τη μεταμφίεση. Το καρναβάλι αποτελούσε αφορμή για ξεφάντωμα και πειράγματα. Ακόμη και σήμερα αναβιώνει στη Θήβα ο "βλάχικος γάμος" που ξεκινά την Τσικνοπέμπτη με το προξενιό του ζευγαριού, συνεχίζεται με το γάμο και κορυφώνεται με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: