Τρίτη, Αυγούστου 25, 2009

H ευθύνη του «πελάτη»

Το καλοκαίρι αποτελεί εποχή που οι ρυθμοί πέφτουν γενικώς, ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι κατά τη διάρκειά του συμβαίνουν τα χειρότερα γεγονότα του χρόνου. Δυστυχώς για άλλη μια φορά ζήσαμε την επιβεβαίωση αυτού του statement, όταν πριν λίγες μέρες κάηκε η βορειοανατολική Αττική. Και ίσως το πρόβλημα να μην ήταν αυτό καθαυτό το γεγονός των πυρκαγιών – λέμε τώρα - , όσο το ότι στη χώρα μας το πάθημα ποτέ δεν μας γίνεται μάθημα. Αυτό είναι το χειρότερο. Από το 1981 και μετά και σχεδόν κάθε 3-4 χρόνια, η Αττική δέχεται ισχυρότατα πλήγματα περιβαλλοντικών καταστροφών με αποκορύφωμα τις πυρκαγιές στην Κηφισιά (1981), στον Διόνυσο (1982, 2009), στην Βαρυμπόμπη (1986), στον Αυλώνα (1992), στον Άγιο Στέφανο (1993, 2009), στην «μπαρουτοκαπνισμένη» Πεντέλη (1995, 1998, 2000, 2009), στη Ραφήνα (2005), στην Πάρνηθα (2008). Παρά τις καταστροφές αυτές τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει στον τομέα της πρόληψης, της επένδυσης σε υλικοτεχνικές υποδομές, σε νοοτροπία. Κι αυτό δεν μας τιμάει ως λαό. Διότι όποιος δεν μαθαίνει από τα λάθη του, δεν έχει μέλλον.

Μετά την καταστροφή λοιπόν, τι; Το κράτος θα αρχίσει κάποιες «δειγματοληπτικές» αναδασώσεις και θα δημιουργήσει ευρείες διαφημιστικές καμπάνιες μιλώντας για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ η ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω των μεγάλων επιχειρήσεων θα στηρίξει ειδικά προγράμματα αναδάσωσης στο πλαίσιο στρατηγικών ενεργειών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Χρήσιμα όλα αυτά. Ωστόσο το πρόβλημα δεν θα λυθεί όσο η νοοτροπία κάποιων δεν αλλάζει. Όχι μόνο όσων καίνε τα δάση για να δημιουργήσουν οικόπεδα, όσο και εκείνων που τα αγοράζουν. Διότι και οι τελευταίοι έχουν μεγάλη ευθύνη. Αν δεν αγόραζαν οικόπεδα στα δάση, κάποιοι δεν θα τα έκαιγαν. Φυσικά όμως η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στην Πολιτεία που δεν δημιουργεί τους αναγκαίους νόμους, αλλά και όταν τους δημιουργεί, δεν τους στηρίζει. To πολιτικό κόστος και η διαπλοκή θα παραμείνουν για πάντα χειραγωγοί του μέλλοντος τόσο του δικού μας, όσο και των παιδιών μας. Μέχρι τότε, τα κροκοδείλια δάκρυα θα πλημμυρίζουν τις τηλεοπτικές μας οθόνες.....

Αιδώς Αργείοι!

4 σχόλια:

IMOLAOS είπε...

Σήμερα περπατώντας σε ένα στενό πεζοδρόμιο βλέπω από απέναντι κάποιον νεαρό να έρχεται ευθεία επάνω μου.
Ένας από τούς δύο έπρεπε να κάνει στην άκρη.
Εγώ με ηλικία δυο + φορές μεγαλύτερη κάνω στην άκρη.
Σκέψεις¨....
Κακό γιατί χάθηκε ο σεβασμός προς τούς μεγαλύτερους.
Καλό γιατί ίσως φάνηκε έτσι μία αποφασιστικότητα για να παραμεριστεί η νοοτροπία της μεγαλύτερης ηλικίας που τα έκανε μούσκεμα.
Μακάρι η επανάσταση να μην μείνει μόνον εκεί....

palalos είπε...

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος, που αποτιμά συνεχώς τις εκτάσεις καμένης γης στα ευρωπαϊκά κράτη, εκτιμά ότι στο διάστημα 22-24 Αυγούστου στην Ελλάδα κάηκαν 212.710 στρ. στο δήμο Μαραθώνα, 54.740 στρ. στο δήμο Καρύστου (Εύβοια), 23.970 στρ. στο δήμο Πλαταιών (Εύβοια), 14.100 στρ. δήμο Ελατίων (Ζάκυνθος), 5.050 στρ. δήμο Χαιρωνείας (Βοιωτία) και 1.110 στρ. στο δήμο Σκύρου (Εύβοια).

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΣ

angelos είπε...

ena sxolio sto epomeno arthro sou:

gia poia euthuni tis politeias milas? den tous kaigetai karfaki. THELOUN na ta kapsoun gi' auto ki "upotimoun" arxika tis purkagies. to idio egine k stin parnitha. min psaxnete gia euthunes, apla G A M I S T E T O U S (opws to eklamvanei kaneis).

palalos είπε...

ΚΑΙ ΑΠΛΑ "ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ" ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΟ...ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ....ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ...