Πέμπτη, Μαρτίου 11, 2010

Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ...διότι είναι Μύστης...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ...ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ Η ΑΛΗΘΕΙΑ...ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΗΝ ΕΙΠΑΝ ΠΟΛΛΟΙ..ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ...

Ευτυχισμένοι οι φτωχοί στο πνεύμα, γιατί δικό τους είναι το ουράνιο βασίλειο. Ευτυχισμένοι όσοι πενθούν, γιατί θα παρηγορηθούν. Ευτυχισμένοι οι πράοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν την γη. Ευτυχισμένοι όσοι πεινούν και διψούν για δικαιοσύνη, γιατί θα χορτάσουν. Ευτυχισμένοι οι ελεήμονες, γιατί θα ελεηθούν. Ευτυχισμένοι όσοι έχουν καθαρή καρδιά, γιατί θα δουν τον θεό. Ευτυχισμένοι οι ειρηνοποιοί, γιατί θα ονομαστούν παιδιά του θεού. Ευτυχισμένοι όσοι διώχθηκαν για το δίκιο, γιατί δικό τους είναι το ουράνιο βασίλειο.


Ευτυχισμένοι να είστε αν σας εξευτελίσουν και σας κυνηγήσουν και σας συκοφαντήσουν με τα χειρότερα ψέματα και με κάθε δυνατή πονηριά για χάρη μου. Να χαίρεστε και να πανηγυρίζετε, γιατί η ανταμοιβή σας θα είναι μεγάλη στον ουρανό. Έτσι άλλωστε κυνήγησαν και τους προφήτες πριν από εσάς. Εσείς είστε το αλάτι της γης, αν το αλάτι ξεθυμάνει, πώς μπορεί να ξαναλμυρίσει; Δεν μένει παρά να πεταχθεί και να ποδοπατηθεί. Εσείς είστε το φως του κόσμου, μπροστά σας δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε μια πόλη χτισμένη σε κορφή βουνού. Κανείς δεν κρύβει το φωτιστικό κάτω από το τραπέζι, αλλά αντίθετα, το βάζει σε τέτοια θέση, ώστε να φωτίζονται όλοι στο σπίτι. Παρόμοια ας λάμψει και το δικό σας φως στους ανθρώπους, για να δουν τις αγαθοεργίες σας, και να δοξάσουν τον ουράνιο πατέρα σας.

Μην νομίσετε ότι ήρθα να γκρεμίσω τον νόμο ή τους προφήτες. Δεν ήρθα να γκρεμίσω, αλλά να συμπληρώσω. Σας λέω τώρα, πως ώσπου να χαθούν ο ουρανός και η γη, ώσπου να τελειώσουν όλα, ούτε ένα γιώτα ή μια τελεία δεν θα καταργηθούν από τον νόμο. Όποιος παραβεί μία από αυτές τις εντολές τις ελάχιστες και διδάξει και τους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο, ελάχιστος θα ονομαστεί στο ουράνιο βασίλειο. Όποιος όμως τις εφαρμόσει και τις διδάξει θα ονομαστεί μέγας στο ουράνιο βασίλειο. Αν δεν είστε πιο δίκαιοι από τους γραμματείς και τους Φαρισαίους δεν πρόκειται να μπείτε στο ουράνιο βασίλειο.

Ακούσατε ότι ειπώθηκε στους αρχαίους: «Μην σκοτώσεις. Όποιος σκοτώσει θα κριθεί ένοχος». Εγώ σας λέω ότι όποιος απλά οργισθεί με τον συνάνθρωπό του χωρίς λόγο, θα είναι ένοχος όταν θα γίνει η κρίση. Κι αν κάποιος προσβάλει τον αδελφό του, θα είναι ένοχος στο δικαστήριο. Κι αν κάποιος βρίσει τον αδερφό του, πρέπει να παραδοθεί στις φλόγες της κόλασης. Αν την ώρα που προσφέρεις θυσία θυμηθείς ότι ο αδελφός σου κάτι έχει μαζί σου, άφησε την προσφορά σου μπροστά στο θυσιαστήριο, πήγαινε να τα βρεις με τον αδελφό σου, κι έλα μετά να προσφέρεις το δώρο σου. Συμφιλιώσου με τον αντίδικο όσο βρίσκεσαι στον δρόμο για το δικαστήριο, γιατί αλλιώς θα σε παραδώσει ο αντίδικος στον κριτή, και ο κριτής στον δεσμοφύλακα, για να σε ρίξει στην φυλακή. Σου το λέω, δεν θα βγεις από εκεί μέχρι να ξεπληρώσεις και την τελευταία δεκάρα.

Ακούσατε ότι ειπώθηκε στους αρχαίους, «ου μοιχεύσεις». Εγώ σας λέω πως όποιος δει μια γυναίκα και την ποθήσει, ήδη μέσα στην καρδιά του έχει μοιχεύσει μαζί της. Αν το δεξί σου μάτι σε σκανδαλίζει, βγάλε το και πέταξε το μακριά, σε συμφέρει να χάσεις ένα μέλος, παρά όλο σου το σώμα να ριχτεί στην καταστροφή. Κι αν σε σκανδαλίζει το δεξί σου χέρι, κόψε το και πέταξε το μακριά, σε συμφέρει να χάσεις ένα μέλος, παρά όλο σου το σώμα να ριχτεί στην καταστροφή. Ειπώθηκε πως όποιος διώξει την γυναίκα του οφείλει να της δώσει γραπτό διαζύγιο. Εγώ σας λέω ότι όποιος διώξει την γυναίκα του για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από την πορνεία, την σπρώχνει στην μοιχεία, και όποιος παντρευτεί την χωρισμένη, διαπράττει μοιχεία.

Ακούσατε επίσης ότι ειπώθηκε στους αρχαίους «μην παραβείς τον όρκο σου, να κρατάς τους όρκους σου στον θεό». Εγώ σας λέω να μην ορκίζεστε καθόλου, ούτε στον ουρανό, γιατί είναι ο θρόνος του θεού, ούτε στη γη, γιατί είναι το στήριγμα των ποδιών του, ούτε στα Ιεροσόλυμα, γιατί είναι η πόλη του μεγάλου βασιλιά. Ούτε καν στο κεφάλι σου να μην ορκιστείς, γιατί δεν μπορείς ούτε μια τρίχα του κεφαλιού σου να ασπρίσεις ή να μαυρίσεις. Όταν λέτε ναι, να είναι ναι, όταν λέτε όχι, να είναι όχι. Τα πολλά λόγια δεν μπορεί παρά να είναι πονηρά.

Ακούσατε ότι ειπώθηκε «μάτι για μάτι και δόντι για δόντι». Εγώ σας λέω να μην αντιστέκεστε στο κακό. Αν κάποιος σε χαστουκίσει στο δεξί σου μάγουλο, γύρισέ του και το αριστερό. Και αν κάποιος θέλει να σου πάρει το πουκάμισο, δώσε του και το πανωφόρι σου. Κι αν κάποιος σε αγγαρεύει για ένα μίλι, περπάτησε μαζί του δύο. Σε όποιον σου ζητάει δώσε, και σε αυτόν που σού ζητάει δανεικά, να μην αρνηθείς.

Ακούσατε ότι ειπώθηκε, «αγάπησε τους δικούς σου και μίσησε τους εχθρούς σου». Εγώ σας λέω να αγαπάτε τους εχθρούς σας, να λέτε καλά λόγια γι’αυτούς που σας καταριούνται, να ευεργετείτε αυτούς που σας μισούν, να προσεύχεστε γι’αυτούς που σας κακομεταχειρίζονται και σας κυνηγούν, για να γίνετε παιδιά του ουράνιου πατέρα σας, γιατί αυτός ανατέλλει τον ήλιο του για πονηρούς και για καλούς, και βρέχει για δίκαιους και άδικους. Εάν αγαπήσετε αυτούς που σας αγαπούν τι ανταμοιβή περιμένετε, και οι τελώνες αυτό κάνουν. Και αν χαιρετήσετε θερμά τους αδελφούς σας μόνο, τι σπουδαίο κάνετε, και οι τελώνες έτσι κάνουν. Να είστε λοιπόν τέλειοι, όπως τέλειος είναι και ο ουράνιος πατέρας σας.

Προσέχετε να μην δίνετε την ελεημοσύνη σας φανερά, για το θεαθήναι. Δεν θα ανταμειφθείτε από τον ουράνιο πατέρα. 2 Όταν δίνετε ελεημοσύνη μην το κάνετε βούκινο, όπως συνηθίζουν οι υποκριτές στις συναγωγές και στους δρόμους, για να τους θαυμάζουν. Σας βεβαιώνω πως απέχουν πολύ από κάθε ανταμοιβή. 3 Όταν δίνεις σε κάποιον ελεημοσύνη, να μην ξέρει το αριστερό σου χέρι τι κάνει το δεξί. 4 Η ελεημοσύνη σου να είναι κρυφή, και ο πατέρας σου, που βλέπει κρυφά κι αυτός, θα σου το ανταποδώσει στα φανερά. 5 Αλλά και όταν προσεύχεσαι, να μην προσεύχεσαι όπως αρέσει στους υποκριτές, που προσεύχονται όρθιοι στις συναγωγές και στις γωνίες των πλατειών για να τους δουν οι άλλοι. Σας διαβεβαιώ πως είναι πολύ μακριά από κάθε ανταμοιβή. 6 Εσύ όταν προσεύχεσαι πήγαινε στο πιο απόμερο δωμάτιο, κλείσε την πόρτα, και προσευχήσου κρυφά στον πατέρα σου. Και ο πατέρας σου, βλέποντας κρυφά, θα σε ανταμείψει φανερά.


7 Όταν προσεύχεστε, να μην πελαγοδρομείτε όπως οι εθνικοί, που νομίζουν ότι με την πολυλογία τους θα εισακουστούν. 8 Μην είστε σαν αυτούς, γιατί ο πατέρας σας ξέρει τι χρειάζεστε πριν εσείς του το ζητήσετε. 9 Έτσι να προσεύχεστε εσείς:

Ουράνιε πατέρα μας, ας είναι τιμημένο το όνομά σου. 10 Ας έρθει η βασιλεία σου, ας γίνει το θέλημα σου, όπως στον ουρανό, έτσι και στην γη. 11 Δώσε μας σήμερα το ψωμί που μας χρειάζεται για να επιζήσουμε, 12 και χάρισε μας τα χρέη μας, όπως κι εμείς χαρίζουμε τα χρέη αυτών που μας χρωστούν. 13 Και μην μας αφήσεις να υποκύψουμε σε πειρασμό, αλλά καθάρισέ μας από κάθε τι πονηρό, γιατί δική σου είναι η βασιλεία, και η δύναμη, και η δόξα. Ας είναι για πάντα.

14 Αν συγχωρείτε στους ανθρώπους τα παραπτώματά τους, θα συγχωρήσει κι εσάς ο ουράνιος πατέρας. 15 Αν δεν συγχωρείτε στους ανθρώπους τα παραπτώματά τους, δεν θα συγχωρήσει ούτε σ’εσάς ο ουράνιος πατέρας τα δικά σας παραπτώματα. 16 Και όταν νηστεύετε, να μην φέρεστε όπως οι υποκριτές, που είναι σκυθρωποί και παραμελούν την εμφάνισή τους για να τους βλέπουν οι άλλοι. Να είστε σίγουροι πως πολύ μακριά βρίσκονται από την ανταμοιβή. 17 Εσύ όταν νηστεύεις, να περιποιείσαι τα μαλλιά σου και να πλένεις το πρόσωπό σου, 18 για να μην καταλάβουν οι άνθρωποι ότι νηστεύεις, και ο πατέρας σου, που βλέπει κρυφά, θα σε ανταμείψει φανερά. 19 Μη συσσωρεύετε γήινα πλούτη που τα τρώει ο σκώρος και η σαπίλα και τα και τα ρημάζουν οι κλέφτες. 20 Να συσσωρεύετε ουράνια πλούτη που ούτε ο σκώρος ούτε η σαπίλα μπορεί να τα βλάψει ούτε οι κλέφτες μπορούν να τα ρημάξουν. 21 Γιατί όπου βρίσκεται ο θησαυρός σας, εκεί είναι και η καρδιά σας.

22 Φωτοδότης του σώματος είναι το μάτι. Αν το μάτι σου είναι αθώο, όλο σου το σώμα θα είναι φωτεινό. 23 Αν το μάτι σου είναι πονηρό, όλο σου το σώμα θα είναι σκοτεινό. Κι αν το εσωτερικό σου φως είναι σκοτάδι, ω, πόσο απέραντο είναι τότε το σκοτάδι…

24 Κανείς δεν μπορεί να δουλεύει σε δύο αφεντικά· ή τον πρώτο θα μισήσει και τον άλλον θ’αγαπήσει, ή με τον πρώτο θα δεθεί και τον δεύτερο θα περιφρονήσει. Δεν μπορείτε να είστε και με τον θεό και με τον ψευτοθεό του χρήματος. 25 Γι’αυτό σας λέω, μην τρώτε την ζωή σας για αυτά που θα φάτε και θα πιείτε, ούτε το σώμα σας να ταλαιπωρείτε για αυτά που θα φορέσετε. Δεν αξίζει η ζωή πιο πολύ από την τροφή, και το σώμα πιο πολύ από τα ρούχα; 26 Δέστε τα πουλιά του ουρανού, ούτε σπέρνουν, ούτε θερίζουν, ούτε αποθηκεύουν, και ο ουράνιος πατέρας τα τρέφει. Εσείς δεν αξίζετε περισσότερο από αυτά; 27 Ποιος από εσάς, όσο κι αν το προσπαθήσει, μπορεί να ψηλώσει έστω και μια πιθαμή; 28 Και για τα ρούχα σας, γιατί τόσο πολύ νοιάζεστε; Κοιτάξτε τα άγρια κρίνα, ούτε κοπιάζουν, ούτε γνέθουν, και σας το λέω, ούτε ο Σολομώντας σε όλην του την δόξα δεν ήταν ντυμένος όπως ένα από αυτά. 30 Κι αν το αγριόχορτο που σήμερα υπάρχει και αύριο θα έχει ξεραθεί ο θεός έτσι το ντύνει, πόσο μάλλον εσάς, ολιγόπιστοι; 31 Μην ασχολείστε λοιπόν με το τι θα φάτε, τι θα πιείτε, πώς θα ντυθείτε. 32 Σ’αυτά δίνουν πολλή σημασία οι εθνικοί. Ξέρει ο ουράνιος πατέρας σας ότι τα χρειάζεστε όλα αυτά. 33 Επιδιώξετε πρώτα απ’όλα την βασιλεία του και την δικαιοσύνη του και όλα θα έρθουν. 34 Και μην ανησυχείτε για το αύριο, το αύριο θα νοιαστεί για το αύριο. Φτάνουν οι έγνοιες του σήμερα.

1 Μην κατακρίνετε, για να μην κατακριθείτε. 2 Με τα ίδια σας τα κριτήρια θα σας κατακρίνουν, και με τα ίδια σας τα μέτρα θα σας μετρήσουν. 3 Γιατί ο καθένας κοιτάζει την αγκίδα στο μάτι του αδερφού του και δεν παίρνει χαμπάρι το δοκάρι στο ίδιο του το μάτι. 4 Μα πώς να πεις στον αδερφό σου «άφησε με να σου βγάλω την αγκίδα από το μάτι σου», όταν έχεις ολόκληρο δοκάρι μέσα στο δικό σου; 5 Υποκριτή, βγάλε πρώτα το δοκάρι από το δικό σου το μάτι, και μετά ασχολήσου με την αγκίδα στο μάτι του αδερφού σου.


6 Μην δίνετε τα πολύτιμα στα σκυλιά, ούτε να πετάτε τα μαργαριτάρια στα γουρούνια, γιατί θα τα τσαλαπάτησουν, και μετά θα στραφούν και να σας ξεσκίσουν. 7 Ζητήστε και θα σας δοθεί, ψάξτε, και θα βρείτε, χτυπήστε, και θα σας ανοίξουν. 8 Γιατί όλοι όσοι ζητούν θα πάρουν, κι όλοι όσοι ψάχνουνε θα βρουν, και σε όλους όσους χτυπούν, θα τους ανοίξουν. 9 Είναι δυνατόν κανείς από εσάς να δώσει πέτρες στο παιδί του που του ζητάει ψωμί; 10 Και αν το παιδί του τού ζητήσει κρέας, θα τού δώσει κανείς φίδι; 11 Αν εσείς που είστε κακοί ξέρετε να δίνετε ό,τι πρέπει στα παιδιά σας, πόσο μάλλον ο ουράνιος πατέρας σας θα ευεργετεί όλους αυτούς που του ζητούν.

12 Ό,τι θα θέλατε να σας κάνουν οι άλλοι να το κάνετε και εσείς σ’αυτούς. Γιατί αυτός είναι ο νόμος και οι προφήτες. 13 Να μπείτε από την στενή πύλη, γιατί πλατειά είναι η πύλη και φαρδύς είναι ο δρόμος που πηγαίνει προς την καταστροφή, και πολλοί είναι αυτοί που πηγαίνουν προς τα εκεί. 14 Γιατί είναι στενή η πύλη και θλιβερός ο δρόμος που πηγαίνει προς την ζωή, και λίγοι είναι αυτοί που τον βρίσκουν.

15 Να φυλάγεστε από τους ψευτοπροφήτες που σας έρχονται ντυμένοι με προβιές και από μέσα είναι αρπακτικοί λύκοι. 16 Θα τους καταλαβαίνετε από τους πράξεις τους. Δεν γίνεται να τρυγήσεις σταφύλια από τις αγκαθιές, ούτε από τις τσουκνίδες να μαζέψεις σύκα. 17 Έτσι, κάθε καλό δέντρο κάνει καλούς καρπούς και κάθε σάπιο δέντρο κάνει κακούς καρπούς. 18 Ούτε το καλό δέντρο μπορεί να δώσει κακούς καρπούς, ούτε το σαθρό δέντρο καλούς. 19 Κάθε δέντρο που δεν μπορεί να δώσει καλούς καρπούς, κόβεται και ρίχνεται στην φωτιά. Επομένως από τους καρπούς τους θα τους καταλάβετε.

21 Στο ουράνιο βασίλειο δεν θα μπει ο καθένας που με καλοπιάνει, αλλά όσοι εφαρμόζουν το θέλημα του ουράνιου πατέρα μου. 22 Πολλοί θα μου πουν εκείνη την ημέρα, Κύριε κύριε, στο όνομα σου δεν προφητέψαμε, και στο όνομά σου δεν κάναμε εξορκισμούς, και στο δικό σου όνομα δεν κάναμε τόσα θαυμαστά; 23 Και τότε θα τους πω, δεν σας ξέρω, μακριά από εμένα, εσείς, που εφαρμόζετε την ανομία.

24 Όλοι όσοι ακούν τα λόγια μου και τα εφαρμόζουν, μοιάζουν με κάποιον γνωστικό άνθρωπο που χτίζει το σπίτι του πάνω σε βράχο. 25 Και πέφτει η βροχή, και πλημμυρίζουν τα ποτάμια, και φυσούν οι άνεμοι, και χτυπούν το σπίτι, κι αυτό δεν πέφτει, γιατί θεμελιώθηκε πάνω σε βράχο. 26 Και όσοι ακούν τα λόγια μου αυτά και δεν τα εφαρμόζουν μοιάζουν με κάποιον ανόητο, που χτίζει το σπίτι του στην άμμο. 27 Και πέφτει η βροχή, και πλημμυρίζουν τα ποτάμια, και φυσούν οι άνεμοι, και χτυπούν το σπίτι, κι αυτό πέφτει και γκρεμίζεται.

28 Τελείωσε ο Ιησούς την ομιλία του, και εντυπωσιάστηκαν τα πλήθη από την διδασκαλία του, γιατί δίδασκε με κύρος, και όχι όπως οι γραμματείς.