Σάββατο, Μαρτίου 13, 2010

ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΧΑΡΑΞΑΝ ΟΙ ΣΟΥΗΔΟΙ...Αναγνώριση γενοκτονίας Αρμενίων και Ποντίων

Υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ποντίων και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ψήφισε τη Πέμπτη το σουηδικό Κοινοβούλιο προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας, που ανακάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή στη Στοκχόλμη για διαβουλεύσεις, και ανέβαλε την προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου επίσκεψη στη Σουηδία του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν.
Αναξιόπιστο χαρακτήρισε το σχετικό ψήφισμα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ.


Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Εξωτερικών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων υιοθέτησε ψήφισμα υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, γεγονός που οδήγησε στην ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή από την Ουάσιγκτον.


Πηγή: www.athina984.gr

-------------------------------------------------------------------------------------------------


Το σουηδικό Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη υπέρ τις αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Αρμενίων και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η απόφαση ελήφθη με 131 ψήφους υπέρ έναντι 130 κατά και 88 αποχές. Την πρόταση είχαν καταθέσει βουλευτές από διάφορα κόμματα του σουηδικού Κοινοβουλίου.

Η απόφαση εκτός από τους Πόντιους και τους Αρμενίους αφορά επίσης στη γενοκτονία το 1915 των Ασσύριων, των Σύριων και των Χαλδαίων.

Μετά την απόφαση του Σουηδικού Κοινοβουλίου αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου επίσκεψη στη Σουηδία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ανακλήθηκε στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις ο Τούρκος πρέσβης στη Στοκχόλμη Ζεργκιούν Κορούτουρκ.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση εξέφρασε ο Σύλλογος Ποντίων της Σουηδίας «Εύξεινος Πόντος».

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Εξωτερικών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων είχε αναγνωρίσει της Γενοκτονία των Αρμενίων.


2 σχόλια:

You Pay Your Crisis είπε...

ευχαριστούμε για τη στήριξή σας
you pay your crisis.blogspot.com

Varate Violintzides είπε...

auto to anadhmosievw!