Σάββατο, Απριλίου 10, 2010

Τίμαιος (ή περί φύσεως) - Πλάτων

Πιστός στην υπόσχεση που έδωσα πριν τη λαμπρή, παραθέτω εδώ το εδάφιο από τον "Τίμαιο" του Πλάτωνα, όπου αναφέρει το "δανεισμό" των στοιχείων από τους δημιουργούς θεούς, όπως είπε και στο Ευαγγέλιο της Μαγδαληνής ο Χριστός
(Θυμίζω: Τα λόγια του Ιησού σύμφωνα με το κατά Μαριάμ Ευαγγέλιον:

Τι είναι η ύλη;
Θα υπάρχει για πάντα;
Ο Διδάσκαλος απάντησε :
" Ό,τι γεννήθηκε, ό,τι δημιούργήθηκε, όλα τα στοιχεία της φύσης
εμπλέκονται και συνδέονται μεταξύ τους.
Ό,τι συντέθηκε θα αποσυντεθεί, όλα θα επιστρέψουν από εκεί που ξεκίνησαν,
η ύλη θα ξαναγυρίσει στις απαρχές της ύλης.
Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτο".)

Τίμαιος:
...
Όταν έδωσε αυτές τις εντολές ο Δημιουργός κλείστηκε πια στον εαυτό του με το συνηθισμένο του τρόπο. Κι όσο βρισκόταν σε αυτή την ήρεμη κατάσταση, τα παιδιά του (οι θεοί που δημιούργησε νωρίτερα)κατανόησαν τις εντολές που είχαν πάρει και υπάκουσαν σε αυτές. Πήραν λοιπόν την αθάνατη αρχή του θνητού πλάσματος και, με παράδειγμα τον πατέρα τους, δανείστηκαν από τον κόσμο τμήματα φωτιάς, γης, νερού κι αέρα, με την υπόσχεση να του τα επιστρέψουν πάλι αργότερα, κι άρχισαν να τα συνδέουν μεταξύ τους για να φτιάξουν ένα ενιαίο σύνολο, όχι με τους αδιάλυτους δεσμούς που είχαν δεθεί εκείνα τα ίδια, αλλά στερεώνοντας τα υλικά με αμέτρητα καρφιά, τόσο μικρά που ήταν αόρατα. Έτσι έφτιαξαν κάθε σώμα ανεξάρτητο από τα άλλα και μέσα του έβαλαν τις περιφορές της Αθάνατης Ψυχής.

Τότε οι ψυχές, κλεισμένες μέσα στο σώμα σαν σε μεγάλο ποτάμι ούτε το κατεύθυναν ούτε κατευθύνονταν από αυτό, αλλά μόνο παρέσυραν και παρασύρονταν βίαια, κάνοντας έτσι ολόκληρο το ζωντανό πλάσμα να κινείται άτακτα κι ακατάστατα σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, αφού διέθετε και τις έξι κινήσεις. Πήγαινε δηλαδή μπρος, πίσω, πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά και περιπλανιόταν σε όλες τις κατευθύνσεις. Μολονότι όμως το κύμα, που πλημύριζε υην ψυχή και μετά ξεχυνόταν έξω από αυτή καθώς της έδινε τροφή, ήταν πολύ δυνατό, πολύ μεγαλύτερη ήταν η ταραχή που δημιουργούσαν στα πλάσματα διάφορα άλλα εξωτερικά αίτια, όταν τύχαινε κάποιο από αυτά να συγκρουστεί με ξένη φωτιά που συναντούσε στο δρόμο του ή με στέρεο τμήμα γης ή με τη γλιστερή επιφάνεια του νερού ή με κάποια ανεμοθύελλα της ατμόσφαιρας. Όλες οι κινήσεις που οφείλονταν σε αυτές τις αιτίες περνούσαν από το σώμα κι έπεφταν πάνω στην ψυχή. Γι' αυτό το λόγο ονομάστηκαν τότε αισθήσεις, όπως δηλαδή εξακολουθούν να ονομάζονται και σήμερα.
...

Πλάτων-Τίμαιος (42 Ε - 43 C)

2 σχόλια:

palalos είπε...

Η ύλη ήταν και θα είναι ύλη, καμία ψυχή δεν θα σώσει την ύλη, διότι ύληα και ψυχή είναι όπως το μάυρο με το άσπρο..καθείς επιλέγει τί προτιμά, καθείς επιλέγει τί θα αναζητά...

Platon είπε...

Να επισημάνω τα εξής:

1ον) Ο Πλάτωνας λέει καθαρά ότι υπάρχει ΕΝΑΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Θεός και Δημιουργός ο οποίος δημιούργησε, άλλους θεούς, στους οποίους έδωσε την εντολή να πλάσουν τους ανθρώπους. Αυτά δηλαδή που γράφει και η παλαιά διαθήκη, όπως μας μεταφέρθηκαν από τους "εβδομήκοντα" που συνέταξαν και μετέφρασαν τα κείμενα (μόνο που αυτό έγινε πολύ αργότερα, επι Πτολεμαίου του Β' του Φιλάδελφου.

Αυτά όλα ήταν γνωστά στους αρχαίους προγόνους μας, από τον καιρό που τα κατέγραψε ο Ερμής ο Τρισμέγιστος το 9.000 π.Χ. στα αιγυπτιακά και μεταφράστηκαν στα ελληνικά από τον Αιγύπτιο ιερέα Μανέθωνα. Δείτε παρακάτω τι έγραψε ο Ερμής και τι η παλαιά διαθήκη:

Αρχή των όντων ο θεός και νους και φύση και ύλη...αδιορίστων δε όντων απάντων και ακατασκευάστων...ην γαρ σκότος άπειρον εν αβύσσω, και ύδωρ και πνευμα νοερόν δυνάμει θεία, όντα εν χάει ανείφθη δε φως άγιον (Ερμής τρισμέγιστος ΙΙΙ 1-2).

Και να τι γράφει η παλαιά διαθήκη:

Εν αρχή εποίησεν ο θεός τον ουρανόν και την γην. Η δε γη ην αόρατος και ακατασκεύαστο, και σκότος επάνω της αβύσσου, και πνεύμα θεού επεφέρετο επάνω του ύδατος και είπεν ο θεός γεννηθήτω φως (Γένεσις Α! 1-2).

2ον)Πολλά από τα κείμενα της παλαιάς αλλά και της καινής διαθήκης είναι προφανώς "κλεμμένα" από τη γραμματεία του αρχαίου κόσμου, όπως άλλωστε φαίνετε κι από τα παραπάνω αλλά κι από το αρχικό κείμενο, αυτό του Τίμαιου.

3ον)Δε γουστάρω να με περνούν για ηλίθιο. Από τη στιγμή που με κλέβουν, δε χρειάζεται να μου πουλάν τα κλοπιμαία σα δική τους επινόηση!!!